Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O POSREDOVANJU U PROMETU I ZAKUPU NEPOKRETNOSTI: U NAREDNIH 18 MESECI OčEKUJE SE USVAJANJE POTREBNIH PODZAKONSKIH AKATA


Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti ("Sl. glasnik RS", br. 95/2013), koji je Skupština Srbije usvojila 31. oktobra ove godine, donet je i usvojen na inicijativu Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti, koja radi pri Udruženju za trgovinu Privredne komore Srbije. Od kad je osnovana krajem 2011, Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti aktivno je radila na donošenju zakona kojim bi se uredila oblast prometa nepokretnosti, opterećena brojnim problemima, među kojima je posebno izražena nelojalna konkurencija onih koji posluju u sivoj zoni. Upravo usvojen Zakon predstavlja značajan uspeh dvogodišnjeg delovanja Grupacije, zaključeno je na sednici, na kojoj je takođe konstatovano da će se nastaviti aktivnosti na donošenju pratećih podzakonskih akata.

Vi ste oni koji su pomerali granice, rekao je potpredsednik PKS Zdravko Jelušić i ukazao na podršku i pomoć koju će Privredna komora Srbije pružiti da bi se i druge inicijative privrednika ovako uspešno realizovale. Podsećajući da je kupovina stana ključni problem svake porodice, a rešavanje pitanja nekretnina ključni problem svake kompanije, potpredsednik Jelušić je istakao potrebu da se promet nepokretnosti i dalje unapređuje.

Na sednici Grupaciji je istaknuto da će u narednih 18 meseci biti doneta podzakonska akta, čime će se zaokružiti proces zaštite profesije od nelegalnog poslovanja. Usvojena je Odluka o izmeni i dopuni Kodeksa poslovne etike posrednika u prometu nepokretnosti, kao i Opšti uslovi poslovanja Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 17.11.2013.