Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

IZMENAMA KRIVIČNIH ZAKONA PROPISATI DA NEGIRANJE RATNIH ZLOČINA BUDE KRIVIČNO DELO


Negiranje genocida i ratnih zločina počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije trebalo bi tretirati kao krivično delo i uneti u krivične zakone, saglasni su sagovornici Danasa - predstavnici nevladinih organizacija iz Beograda, Sarajeva, Zagreba i Podgorice.

Kako objašnjavaju, preduslov za to moralo bi da bude priznanje vlasti i javnog mnjenja u zemljama bivše SFRJ da su se ratni zločini zaista i dogodili. Takođe, kako ocenjuju, negiranje i relativizovanje ratnih zločina sa sobom nosi mnogo opasnije posledice, jer ne postoji garancija da se isti zločini neće ponoviti i u budućnosti.

Marijana Toma, zamenica izvršne direktorke beogradskog Fonda za humanitarno pravo, kaže da sankcionisanje negiranja genocida i ratnih zločina predstavlja samo jedan od koraka kojima demokratska i razvijena društva koja su prošla kroz traumatične periode u prošlosti pokušavaju da regulišu odgovoran odnos prema počinjenim zločinima i suoče se sa njihovim nasleđem.

- Međutim, proces suočavanja sa prošlošću se u zemljama nastalim na teritoriji bivše Jugoslavije nalazi na početku, pre svega zbog značajnog otpora institucija prema utvrđivanju odgovornosti za počinjene zločine. Poseban problem predstavljaju i problematični sadržaji udžbenika iz istorije koji ne interpretiraju događaje iz bliske prošlosti na osnovu činjenica, ili daju selektivnu sliku prošlosti. U ovakvim situacijama, kriminalizacija negiranja ratnih zločina može da dovede do ogromne konfuzije, a zatim i potencijalno ojača otpor prema procesu suočavanja sa prošlošću unutar društva - kaže Toma.

Ona kao dobru ilustraciju kada ovakve mere mogu da postanu efikasne navodi primer Nemačke, koja je zabranu poricanja nacističkih zločina počela da uvodi u svoje zakonodavstvo sredinom osamdesetih godina 20. veka.

- Kriminalizacija poricanja, omalovažavanja ili minimiziranja ratnih zločina može da bude uspešna samo ukoliko joj prethodi, ili se u isto vreme preduzima, niz koraka neophodnih za izgradnju društva koje se na odgovoran način odnosi prema prošlosti. U te korake spadaju i krivično gonjenje odgovornih za zločine, ali i preispitivanje uloge institucija u sistematskom činjenju ratnih zločina kroz krivično procesuiranje osoba koje su se nalazile na komandnim pozicijama, osnivanje nezavisnih državnih tela koja bi se bavila utvrđivanjem činjenica o zločinima i pravednom nadoknadom žrtvama zločina, i kao najvažniji preduslov - opsežni formalni i neformalni programi obrazovanja bazirani na činjenicama o prošlosti.

Tri koraka koja treba napraviti na putu do sankcionisanja negiranja ratnih zločina.

Izvor: www.rtvas.rs, Danas