Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE: NEZAVISNOST SUDSKE VLASTI NIJE POTPUNO OBEZBEĐENA I SISTEM ODGOVORNOSTI U PRAVOSUĐU NE FUNKCIONIŠE U POTPUNOSTI


Ogroman broj od 700.000 zaposlenih u javnom sektoru je olovni teg o vratu privrede Srbije i profesionalizacija javne uprave, bez koje nema vladavine prava, trajaće decenijama, izjavio je danas predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati.

Goati je dodao da je u izveštaju naglašena potreba za pojačanim nadzorom nad javnim preduzećima u Srbiji.

Minić je, povodom primedbe Evropske komisije u vezi sa tabloidima, rekao da bi to pitanje trebalo tretirati u kontekstu propusta rada istražnih organa i ugroženosti krivičnih istraga i ljudskih prava, a ne kao nešto što je uočeno kao problem u širem korpusu borbe protiv korupcije.

Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić rekao je da je Evropska komisija u izveštaju konstatovala promene u borbi protiv visoke korupcije i podršci Vlade toj borbi i pohvalila donošenje strategije i akcionog plana u toj oblasti.

Nenadić je naveo da EU daje veoma veliki značaj primeni zakona za čije je nadzor zadužena Agencija za borbu protiv korupcije i da očekuje veći učinak, posebno u kontroli finansiranja političkih stranaka i proveri imovine funkcionera.

Dodao je da se u javnom sektoru krše pravila o raspisivanju konkursa za zapošljavanje i da vlada sistem zapošljavanja na osnovu poznanstva i partijske pripadnosti.

Nenadić je rekao da se u izveštaju navodi da nezavisnost sudske vlasti nije potpuno obezbeđena i da sistem odgovornosti u pravosuđu ne funkcioniše u potpunosti.

Istakao je da izveštaj Evropske komisije ne bi trebalo posmatrati kao ocene u školi, nego kao podsticaj da se loše stvari poprave.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti