Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraREPUBLIČKI OMBUDSMAN ZATRAŽIĆE IZMENE NEKOLIKO ZAKONA KOJIMA BI DRŽAVA BILA GARANT RADNICIMA U OSTVARIVANJU NJIHOVIH PRAVA I U SLUČAJEVIMA KADA POSLODAVAC NIJE IZMIRIO SVOJE OBAVEZE I UPLATIO DOPRINOSE


Iako je naplata i kontrola uplata doprinosa za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje obaveza države, zbog neizvršavanja te zakonske obaveze poslodavaca, najviše ispaštaju zaposleni koji malo šta mogu da urade kada otkriju da imaju „rupu“ u stažu ili da im zdravstvena knjižica nije overena.

– Već smo održali sastanke sa predstavnicima svih sindikata koji su podržali ovaj predlog, sada razgovaramo i sa udruženjima poslodavaca jer je ideja da inicijativu podrže i sindikati zaposlenih i poslodavci. Izmenama ćemo tražiti da država reaguje odlučnije protiv poslodavaca koji ne uplaćuju doprinose. Nekada poslodavac nije mogao da uplati plate bez plaćenih doprinosa, tražićemo da se u nekom vidu i ta mera vrati – ističe Saša Janković.

Poslodavcima je, takođe, u interesu da se problem neuplaćivanja doprinosa reši jer su oni koji redovno izmiruju ovu obavezu u neravnopravnim položaju u odnosu na one koji izbegavaju da to učine. Međutim, u sadašnjim uslovima poslovanja teško je naplatiti svoja potraživanja, pa samim tim i izmiriti obaveze, upozorava Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

– Najteže opstaju preduzeća sa 10 do 15 zaposlenih, a najveći generatori duga su lokalne samouprave jer često naruče posao preduzećima i onda im godinama duguju. Poreska uprava treba da kontroliše da poslodavci koji imaju novac na računu, a ne uplaćuju doprinose, to moraju da učine. Ali, kod većine se radi o tome da i njima neko duguje i da zbog toga nemaju novca. Neka od rešenja bila bi i kada bi se formirao centralni registar poreskih obveznika kako bi se znalo ko je dužan što bi pomoglo i u poslovanju, ali i kada bi preduzeća ukoliko ne isplate dva-tri meseca zarade sa doprinosima bila zatvarana – kaže Rajić.

On, međutim, upozorava da takve mere imaju i svoju drugu stranu: njima bi, verovatno bilo zatvoreno oko 15.000 firmi i ugašeno stotine hiljada radnih mesta. Radi se o sistemskom problemu koji ne može biti rešen bez uvođenja reda u poslovanje, dodaje Rajić.

Pitanje da li u ekonomskoj krizi treba izvršiti pritisak na poslodavce da redovno izmiruju svoje obaveze za Ljubisava Orbovića, predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije, je pitanje da li želimo da živimo u državi ili u banana republici.

– Porezi i doprinosi se uplaćuju iz dela zarade, a oni koji ih ne plaćaju ne koriste taj novac za nove investicije nego im je to ekstra profit. Takođe, nismo do sada videli da su poslodavci povećali broj zaposlenih zbog toga što im je data neka povlastica. Postavlja se pitanje i šta ćemo sa onima koji redovno izmiruju svoje obaveze? Kada bi svi tako činili, moglo bi se razmatrati i da se ovi nameti smanje, ali u sadašnjoj situaciji to nije moguće – ističe Orbović.

----------------------------------------------

 

Problem neuplaćenih doprinosa traje već dvadesetak godina, a jedno od rešenja ponuđeno je i pre godinu dana na Socioekonomskom savetu.

TADA JE ZATRAŽENO DA VLADA DONESE IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA PO KOJIMA BI POSLODAVAC KOJI TRI MESECA NA ISPLAĆUJE ZARADU KRIVIČNO ODGOVARAO

To, međutim, nikada nije uneto u zakon, napominje Ljubisav Orbović.

Banke odnedavno svakodnevno izveštavaju Poresku upravu o isplatama zarada i pratećih poreza i doprinosa. To je dalo pozitivne efekte, broj poslodavaca koji u julu nisu plaćali doprinose smanjen je za deset odsto, ali je i dalje bilo oko 50.000 onih koji ne izvršavaju ovu obavezu. Na pitanja Poreskoj upravi koliko je prema najnovijim podacima takvih poslodavaca i kakve su njihove nadležnosti u kontroli i sankcionisanju, do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore.

Izvor: Jelena Čalija, Politika, B92