Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraDONOŠENJE NOVIH ZAKONA O DRŽAVNOM VEĆU TUŽILACA I VISOKOM SAVETU SUDSTVA, ĆE USLEDITI POSLE DONOŠENJA STRATEGIJE I AKCIONOG PLANA ZA REFORMU PRAVOSUĐA, IZJAVIO MINISTAR PRAVDE


Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković smatra da za štetu koja je državi naneta zbog loše reforme pravosuđa treba, kada se za to steknu uslovi, da odgovaraju oni koji su je osmislili i sproveli u delo.

Selaković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je reformom pravosuđa naneta ogromna šteta, da neke od šteta uopšte nisu merljive, a da su građani, umesto neefikasnog sistema, dobili isto tako neefikasan sistem.

Ministar pravde ocenio je da sada nema pritisaka na rad sudstva.

"Možda je nekima čudno što rade u takvim uslovima, ali takvih pritisaka nema", rekao je Selaković i najavio da će u toku dana ili večeri na sajtu Ministarstva biti objavljeni kriterijumi koji će dati tačne parametre u kojim opštinama će biti vraćeni osnovni sudovi.

Ministar je naveo da je Srbija doživela radikalnu promenu, jer je sa 138 opštinskih sudova dobila samo 34 osnovna suda i veliki broj nefunkcionalnih sudskih jedinica, koje su bile samo privid pravde i koje su trošile novac građana.

Navodeći primer Južnobačkog okruga, gde živi 607.000 stanovnika, a imao je samo jedan osnovni sud, i to u Novom Sadu, Selaković je rekao da postoji mogućnost da sud bude vraćen u Bačku Palanku i da obuhvata i opštinu Bač.

Uz napomenu da je jedan od najvećih problema Beograd, koji je imao devet opštinskih sudova, a sada samo dva osnovna suda, Selaković je rekao da će sudove dobiti Aleksinac, Knjaževac i još neki gradovi.

Upitan zašto se odugovlači za novim zakonima o Državnom veću tužilaca i Visokom savetu sudstva, Selaković je istakao da će ti zakoni uslediti posle donošenja strategije i akcionog plana za reformu u narednih pet godina, a da će promena sastava članova tih tela biti u skladu sa demokratskim principima – da neko na onaj način na koji je bio biran, na takav način može da bude razrešen i da ode.

Na pitanje kako će biti razrešena situacija u kojoj Ustavni sud gotovo stopostotno poništava odluke Visokog saveta sudstva, Selaković je rekao da će se sačekati da Ustavni sud proceni ostatak žalbi, da se sprovede vraćanje sudija i tužilaca i da će na kraju biti "podvučena crta".

Izvor: RTS