Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

SKUPŠTINA RS O ZAKONU O LEGALIZACIJI 1. OKTOBRA


Skupština Srbije počeće redovno zasedanje 1. oktobra kada će na dnevnom redu biti 23 tačke, među kojima i Predlog zakona o legalizaciji objekata i dopuna Zakona o zaštiti konkurencije, rekao je predsednik Skupštine Nebojša Stefanović.

Stefanović je rekao da će na dnevnom redu biti i Predlog zakona o posredovanju u prometu zakupa nepokretnosti, dopuna Zakona o elektronskoj trgovini, kao i ratifikacija seta sporazuma.

On je kazao da Vladin Predlog zakona o socijalnom preduzetništvu neće biti na toj sednici jer su, kako je naveo, potrebne dodatne konsultacije o "budžetskom okviru".

Stefanović je najavio da će i taj zakon uskoro biti na dnevnom redu.

Ministar građevinarstva i urbanizma je izjavio da građani ne moraju da legalizuju svoje objekte, već da je dovoljan samo upis u katastar nepokretnosti.

"Ukoliko ste vlasnik nekog objekata 30 godina i ukoliko se niko nije žalio, dovoljno je da se upišete u katastar", rekao je on za RTS.

On je ukazao da građani mešaju Zakon o upisu u katastar nepokretnosti, koji je Skupština Srbije već usvojila, i Zakon o legalizaciji, koji će u oktobru biti pre poslanicima.

Ilić je zato objasnio da je legalizacija skupa i da zahteva brojnu dokumentaciju, a da upis u katastar košta sto evra i da nema nikakvih dodatnih troškova.

"Možete da stavljate pod hipoteku, možete da prenesete na svoju decu i taj se objekat doživotno vodi na vas, a posle vaše smrti na vaše potomke, i to je potpuno dovoljno da legalno funkcionišete", istakao je Ilić i dodao da građani tako upisane objekte neće moći da prodaju.

Osim potvrde o vlasništvu, jedini uslov da se objekat upiše u katastar jeste da se ne nalazi na javnoj površini prema urbanističkom planu.

Ilić je naveo da je legalizacija neophodna za objekte koji su namenjeni prodaji na tržište i da je za potpunu legalizaciju neophodna kompletna projektna dokumentacija koja podrazumeva i navođenje tačnog sastava zidova ili temelja.

"Ako želite da radite za tržište, dakle da prodajete i upisujete objekte, morate da uđete u proces legalizacije, takvi objekti moraju da imaju adekvatnu protiv požarnu zaštitu", kazao je on.

Ministar je rekao i da će protiv urbanista koji odbiju upis objekta u katastar preduzete odgovarajuće mere, pošto kako je naveo "postoje urbanisti koji neće da daju dozvole i neće da rade svoj posao".

Prema procenama Ministarstva za građevinu i urbanizam u Srbiji ima oko 1.300.000 nelegalno izgrađenih objekata.

Izvor: