Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PREKRŠAJIMA: NOVI ZAKON TREBA DA UBRZA PREKRšAJNE POSTUPKE


Prekršajni postupci uglavnom su neefikasni i komplikovani, često zastarevaju, a situacija sa naplatom kazni je katastrofalna, zbog čega je neophodno doneti novi zakon, koji bi trebalo da omogući da se prekršajni postupci okončaju u razumnom roku, poručio je ministar pravde Nikola Selaković.

Selaković je, "braneći" nova zakonska rešenja o prekršajima pred poslanicima, rekao da 593 sudija godišnje prime oko 600.000 predmata, pa je tako, uzimajući u obzir i zastarele predmete, na kraju 2012. godine broj nerešenih predmeta bio oko 1,2 miliona.

Procenat neizvršenih predmeta, kako je ukazao Selaković, je od 70 do 86 odsto, pa se postavlja pitanje svrhe rada prekršajnih sudova i vodnjena postupka ako oni zastarevaju, a kazne se nenaplaćuju.

"Problem nije samo u nerešenim predmetima, jer je situacija sa izvršenjem pravnih odluka i naplatom kazni katastrofalna", rekao je ministar i u prilog tome naveo da je u Beogradu naplata kazni 14,3 odsto, Aranđelovcu 16, 3 odsto, Valjevu 16,8, Zrenjeninu 32,5, Kikindi 30,6 odsto....

Problem je u tome što se u praksi, precizirao je, kazne uglavnom naplaćuju od fizičkih lica i preduzetnika tek pod pretnjom zatvora, što često dovodi do njihovog zastarevanja, a i kada budu naplaćene troškovi koje imaju sudovi su mnogo veći od kazni.

On je ukazao da u poslednje vreme građani, usled sve veće ekonomske krize, češće pristaju na izdržavanje kazne zatvora nego plaćanje novčane kazne.

Međutim, zbog pretrpanosti zatvora neretko se dešava da neki čekaju na služenje zatvorske kazne, pa dok dođu na red ona zastari, a novčani deo se nikada ne naplati.

Postojeći zakon, kako je rekao, karakteriše nefunkcionalnost postupka, koji su komplikovani i često zastarevaju, a učesnicima u prekršajnom postupku nije omogućeno da se on okonča u razumnom roku za ovu vrstu delikata zbog čega je potreban savremeniji i ekonomičniji postupak, koji uspešnije uspostavlja ravnotežu između opštih, društvenih i pojedinačnih interesa.

Jedna od ključnih novina zakona je, kako je naveo, uvođenje prekršajnog naloga, koji je nov pravni institut i koji se već primenjuje u susednim i većini evropskih zemalja, a omogućava pojednostavljivanje procesuiranja blažih prekršaja, uz značajno smanjenje troškova za državne organe.

Prekršiocima se izdavanjem naloga, objasnio je, omogućuje da u slučaju plaćanja polovine kazne ostvare značajne uštede, što bi trebalo da poveća naplatu kazne, a time obezbedi i veći priliv novca u budžet.

"Primenom tog naloga prestaće plaćanje fiksne kazne na licu mesta, čime se smanjuje mogućnost korupcije policijskih i inspekcijskih organa", primetio je Selaković.

Zakonom se, kako je naglasio, uvode dva registra kao elektronska baza podataka o okrivljenima i kaznama - registar sankcija i registar neplaćenih novčanih kazni.

Predviđeno je da zakon stupa na snagu osam dana od objavljivanja u "Sl. glasniku RS", a da se primejuje od 1.marta 2014. godine.

Poslanici su pre prelaska na debatu o predlogu zakona o prekršajima razmotrili izmene Zakona o državnom premeru i katastru. 

Izvor: Tanjug, 17.7.2013.