Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

USKORO MODEL FINANSIRANJA JAVNIH SERVISA


POMOĆNIK MINISTRA KULTURE DRAGAN KOLAREVIĆ NAJAVIO JE DA ĆE DO SREDE, 24. JULA, BITI POZNAT MODEL BUDŽETSKOG FINANSIRANJA JAVNIH SERVISA - RADIO TELEVIZIJE SRBIJE I RADIO TELEVIZIJE VOJVODINE, A DA JE IDEJA DA DEO TANJUGA BUDE VLADIN SERVIS ZA INFORMISANJE, A DEO TE NOVINSKE AGENCIJE VEROVATNO BI POSTAO AKCIONARSKO DRUŠTVO. 

Kolarević je novinarima u Skupštini Srbije, nakon sednice Odbora za kulturu i informisanje, rekao da se razgovara o više modela finansiranja, među kojima je i model po kome bi se određeni procenat iz budžeta izdvajao za javne servise.

"Nadam se da ćemo u sredu na sajt ministarstva postaviti nacrte zakona o javnim servisima i elektronskim medijima, čime bi počela javna rasprava koja mora da traje najmanje 21 dan i u okviru toga su predviđene javne debate", rekao je Kolarević i dodao da se očekuje da se ti zakoni pred poslanicima nađu na jesen.

"Kada je u pitanju finansiranje iz budžeta, jedan od modela na koji ćemo se ugledati je Zakon o javnim radiodifuznim servisima u Crnoj Gori, koji je prihvatila EU", rekao je Kolarević.

Govoreći o državnoj novinskoj agenciji Tanjug, on je rekao da postoji ideja da se ta agencija, po nemačkom modelu, pretvori u vladin biro za komunikacije.

"Ideja je da Tanjug bude vladin servis za informisanje, za prikupljanje informacija iz sveta i slanje, i taj zakon može vrlo brzo da se donese, onda bi jedan deo Tanjuga verovatno išao u privatizaciju, delile bi se akcije, i on bi išao na tržište", rekao je Kolarević.

Pomoćnik ministra je na sednici Odbora za kulturu informisao poslanike da su zakoni o javnom informisanju i međima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima rađeni u saradnji sa ekspertima iz EU, a svog predstavnika i posmatrače u izradi zakona su imali i mediji.

Sednici odbora prisustvovali su i predstavnici novinarskih udruženja, koji su zamerili što se kasni u primeni medijske strategije

Izvor: www.nuns.rs