Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraŠEF KANCELARIJE SVETSKE BANKE U SRBIJI OCENIO DA DVA POSLOVNA MODELA, ZA KOJE MNOGI TVRDE DA SU OSLONAC SRPSKE PRIVREDE, NE VODE ODRŽIVOM PRIVREDNOM RAZVOJU


Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor ocenio je da dva poslovna modela, za koje mnogi tvrde da su oslonac srpske privrede, ne vode održivom privrednom razvoju.

Štaviše, građani Srbije sve to dva puta plaćaju - jednom kao potrošači, a drugi put kao poreski obveznici, ocenio je Brefor u blogu na sajtu B92.

PREMA NJEGOVIM REČIMA, JEDAN MODEL JE DA KUPIŠ ZA JEDAN I PRODAŠ ZA DVA ILI TRI (DINARA, EVRA, DOLARA), A DRUGI DA KUPIŠ ZA DVA ILI TRI I PRODAŠ ZA JEDAN, I PRVI MODEL ODNOSI SE NA NEKA PRIVATNA PREDUZEĆA, DOK DRUGI VAŽI ZA JAVNA ILI DRŽAVNA PREDUZEĆA.

"Priliku da kupiš za jedan i prodaš za dva ili tri po pravilu ti pružaju monopoli ili oligopoli - to je situacija u kojoj jedno ili dva velika preduzeća kontrolišu tržište. Zato Srbija treba da podstakne ulazak više firmi u sektore u kojima postoje takvi trendovi", naveo je Brefor.

Kako je ocenio, nova preduzeća će se takmičiti sa postojećim snižavanjem cena ili ponudom kvalitetnijih proizvoda za iste pare, porodice u Srbiji će očigledno od toga imati koristi, liberalizacija neće prijati onima koji sada imaju koristi od lagodnog položaja na tržištu, ali to je prava politika koju valja voditi.

Primer drugog modela je gas - potrošači gasa u Srbiji plaćaju ga jeftinije nego što on košta kad se uvozi. Rezultat je gubitak preduzeća koje prodaje gas. Kako je reč o javnom preduzeću - Srbijagas - taj gubitak u krajnjoj instanci pokrivaju poreski obveznici, naveo je Brefor.

On je precizirao da su ti obveznici i građani koji koriste gas i oni koji ga ne koriste i da valja imati u vidu i da neki ljudi koji koriste gas mogu da plate punu cenu, jer su dobrostojeći.

Ako bi se gas u Srbiji prodavao po realnoj ceni, Srbijagas ne bi imao gubitke, poreski obveznici ne bi morali da pokrivaju ove troškove, a u srpskom budžetu bilo bi više para da se pomogne onima koji su siromašni i samo njima, da plate račun za potrošeni gas, ukazao je Brefor.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti