Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraAEMV NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE SAOPŠTIO DA JE SOKOJ POVEĆAO NAKNADU ZA MUZIČKA I AUTORSKA PRAVA, KOJE SU NEPRIMERENE RADIO I TELEVIZIJSKIM STANICAMA


Asocijacija elektronskih medija Vojvodine (AEMV) najavila je danas da će ući u postupak formiranja vojvođanskog pandana SOKOJ-u, ukoliko se sa tom organizacijom ne postigne dogovor o minimalnoj naknadi za muzička i autorska prava.

AEMV je na konferenciji za novinare saopštio da je SOKOJ povećao naknadu za muzička i autorska prava, koje su neprimerene radio i televizijskim stanicama.

"Godinama unazad naplata je vršena po osnovu prihoda samih emitera, i procenat je iznosio od dva do pet odsto od ukupnog prihoda emitera", rekao je sekretar AEMV Aleksandar Dukić, ističući da je SOKOJ bez konsultacija tu naknadu preimenovao i promenio koeficijente obračuna, pa je iznos uvečan 400 do 500 procenata.

Prema rečima Dukića, nijedna komercijalna radio stanica neće moći da plati te dažbine, jer na osnovu određenih tablica, visina mesečne naknade koju radio stanica sa teritorije Novog Sada treba da plati minimalno iznosi 100.000 dinara.

"SOKOJ je za minimalnu naknadu odredio cifru koja je veća od naknade za RRA i Ratel ", rekao je Dukić, dodajući da su već radio stanice dobile predračune za januar i februar, te da je SOKOJ iskoristio vakuum u formiranju vlade i krenuo u naplatu naknada.

Predsednik AEMV Dragan Đukić je rekao da je, ukoliko se nešto ne promeni, verovatan scenario da će preko suda SOKOJ doći u posed svih komercijalnih elektronskih medija, jer oni, kako je naglasio, jednostavno nemaju novca da plate tolike dažbine.

Đukić je istakao da se AEMV obratio SOKOJ-u sa predlogom izmene načina naplate naknade za autorska i izvođačka prava . On je naglasio da AEMV okuplja više od 60 elektronskih medija sa teritorije Vojvodine i da su po snazi, verovatno najreprezentativniji deo njihovog esnafa, ali da SOKOJ ne želi sa njima da razgovara na ravnopravnoj osnovi.

AEMV traži mesto u UO SOKOJ-a, a Dukić je kazao da je svejedno da li će na to mesto eventualno doći predstavnik AEMV ili ANEM-a, bitno je samo, kako je kazao, da se zna, gde pare odlaze i o kolikim iznosima je reč.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti