Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ALUMNI KLUB PRAVOSUDNE AKADEMIJE: Nepristrasnost u izboru na pravosudnu funkciju i napredovanje u karijeri


"U Srbiji ne postoje objektivni i merljivi kriterijumi preko kojih neko stupa na funkciju sudije ili javnog tužioca", kaže Miloš Sekulić iz Pravosudne akademije.

Sekulić je predstavnik Alumni kluba Pravosudne akademije i navodi da i sudije i tužioci priznaju postojanje nepotizma.

"Pravosudna akademija upravo je osnovana da vrši obuku budućeg kadra, sudija i tužilaca, putem objektivnih i merljivih kriterijuma – polaganje prijemnog, završenog ispita... Međutim, to u praksi nije tako. Izbori sudija i tužilaca su uvek krajnje netransparentni i nikad se ne može dati nijedan objektivan odgovor u smislu zašto je neko stupio na funkciju, a neko ne", kaže Sekulić.

Kako kaže, tako se dolazi u situaciju da oni koji završe Akademiju, iako su polagali ispite i imaju određeno znanje, uglavnom ostaju bez izbora za zvanje sudije.

"Uglavnom neko drugi stupi na funkciju, a ne znamo zašto", kaže on, a na pitanje po kom osnovu se biraju nove sudije i tužioci, Sekulić kaže "na osnovu raznih veza – ličnih, porodičnih, familijarnih, prijateljstava..."

"Radili smo istraživanje i ogroman broj sudija i tužilaca, oko 80 procenata, da smatra da se u pravosuđu napreduje samo preko veza. Dakle, same sudije i sami tužioci lično su potvrdili postojanje nepotizma u pravosuđu u kojem oni rade", ističe on.

Kako navodi, zbog toga je na poslednjoj sednici Alumni kluba donet zaključak da traže od Ministarstva pravde, Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca formiranje komisije koja bi se bavila Pravosudnom akademijom.

Izvor: Vebsajt 021, 15.06.2018.
Naslov: Redakcija