Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraUKOLIKO BUDU RAĐENE IZMENE I DOPUNE ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU, DIREKTORKA REPUBLIČKOG FONDA PIO SE ZALAŽE ZA ZADRŽAVANJE FORMULE USKLAĐIVANJA PENZIJA SA PLATAMA U JAVNOM SEKTORU


U Srbiji nema prostora za zamrzavanje penzija, niti za povećanje starosne granice za odlazak u penziju.

Direktorka Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Dragana Kalinović smatra da bez obzira na krizu i na usporen privredni rast, zamrzavanje penzija nije rešenje.

Prema njenim rečima, od 1,6 miliona penzionera, 20 odsto njih prima iznos do minimalne penzije, koja je u aprilu iznosila 12.645 dinara, a 58 odsto ih prima do prosečne penzije, koja je u istom mesecu iznosila 23.103 dinara.

Čak 90 odsto penzionerskih primanja doseže do prosečne zarade od oko 40.000 dinara neto, odnosno 58.465 dinara bruto.

Kada je reč o pomeranju starosne granice za odlazak u penziju, Kalinović je ukazala da su dosadašnje mere pomeranja starosne granice, na primer, za žene sa 53 na 58 godina života, kao i promene načinjene u delu beneficiranog radnog staža kod zaposenih u MUP-u, doprinele uštedi od oko šest milijadi dinara.

To pokazuje računica sagledana u periodu od 2010. do 2020. godine, kazala je Kalinovićeva i dodala da su sve mere tada preduzete predvidele uštetu od oko 70 milijardi dinara, za isti period.

Ona smatra da podizanje starosne granice ne treba gledati samo u kontekstu uštede, već i u kontekstu socijalne politike i politike zapošljavanja, zanavljanja kadrovske strukture, ali i privrednog rasta.

"Ako je plata pravo koje proizilazi iz rada i ako je penzija pravo koje proizilazi iz tog rada, ako to finansiranje ide dobrim delom iz budžeta, onda to mora biti u nekoj vezi", navela je ona.

Direktorka Fonda, naime, smatra da sistemski moraju biti povezani svi oni koji se finansiraju iz budžeta, makar i u jednom delu, posebno kada je zemlja u krizi.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti