Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: U PROCEDURI PREDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE RS I VLADE RUSKE FEDERACIJE O ISPORUKAMA PRIRODNOG GASA


Sporazum između Savezne Vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Ruske Federacije o isporukama prirodnog gasa iz Ruske Federacije u Saveznu Republiku Jugoslaviju ("Sl. list SRJ-Međunarodni ugovori", br. 4/96) kojim su se Savezna Vlada Savezne Republike Jugoslavije i Vlada Ruske Federacije dogovorile o isporukama prirodnog gasa iz Ruske Federacije u Saveznu Republiku Jugoslaviju do 2010. godine, prestao je da važi 31. decembra 2010. godine.

Potvrđivanjem ovog sporazuma stvaraju se uslovi za obezbeđenje (desetogodišnjeg) sigurnog snabdevanja tržišta Republike prirodnim gasom. Ovim sporazumom je definisano da će se isporuke prirodnog gasa obavljati u periodu od 2012. do 2021. godine zaključno, u obimu do pet milijardi kubnih metara godišnje. Imajući u vidu trenutnu potrošnju prirodnog gasa u Republici Srbiji od oko 2,5 milijardi kubnih metara (od čega je gas iz domaće proizvodnje oko 500 miliona kubnih metara), navedenim sporazumom su obezbeđene količine prirodnog gasa koje mogu zadovoljiti i buduću tražnju za prirodnm gasom, koja će proisteći iz realizacije projekata iz oblasti energetike, gasifikacije Republike Srbije, kao i privrednih aktivnosti u zemlji.

Potvrđivanjem ovog sporazuma obezbediće se sigurnost snabdevanja prirodnim gasom i energetska bezbednost Republike Srbije, a time i uslovi za realizaciju investicija velikih vrednosti koje će se realizovati na teritoriji Republike Srbije, čime će se podstaći ekonomski razvoj Republike Srbije investiranjem u oblasti industrije, poljoprivrede i usluga, povećanje zaposlenosti, obrazovanje i zaštita radne snage, uz poštovanje nacionalnih i evropskih normi zaštite životne sredine.

Potvrđivanjem ovog sporazuma unaprediće se uslovi za sigurno, kvalitetno i pouzdano snabdevanje energijom i energentima, razvoj energetske infrastrukture i uvođenje savremenih tehnologija i stvaranje transparentnih, atraktivnih i stabilnih uslova za ulaganja u izgradnju i modernizaciju energetskih objekata.

Kompletan tekst Predloga zakona možete preuzeti putem linka: http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/623-13.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine Republike Srbije, 17.2.2013.