Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REFERENTNA KAMATNA STOPA POVEĆANA NA 11,50 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća za 0,25 procentnih poena i ona sada iznosi 11,50 odsto.

Međugodišnja inflacija je, nakon jednomesečnog prekida, u decembru nastavila rast i iznosi 12,2 odsto, što je iznad dozvoljenog odstupanja od cilja. Istovremeno, i bazna inflacija je relativno visoka, s obzirom na to da je u decembru dostigla 8,2 odsto. Pored toga, u narednom periodu očekuju se već najavljene korekcije regulisanih cena.

Reakcija monetarne politike usmerena je na sprečavanje prenošenja efekata rasta regulisanih cena na druge cene preko povećanja inflatornih očekivanja. Svojim merama Narodna banka Srbije će sprečiti i da povećana dinarska likvidnost utiče na stvaranje inflatornih pritisaka i pritisaka na devizno tržište.

Uz mere monetarne politike, Izvršni odbor očekuje i da program fiskalne konsolidacije pokaže vidnije rezultate i pruži pun doprinos smanjivanju međugodišnje stope inflacije.

U narednom periodu najveći dezinflatorni uticaj imaće niska agregatna tražnja, a s predstojećom poljoprivrednom sezonom i cene hrane će pozitivno uticati na kretanje inflacije. Prema projekciji Narodne banke Srbije, pad međugodišnje stope inflacije očekuje se od drugog tromesečja, uz povratak u granice cilja do kraja 2013. godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 7. februara.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 17.1.2013.