Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Javne nabavke • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila


Email Print

UDRUŽENJE POLJOPRIVREDNIKA: PRODAJA ZEMLJE STRANCIMA I IZDAVANJE NA DUGOROČNI ZAKUP BEZ LICITACIJE NEZAKONITO


Posebno buran bio je odgovor udruženja poljoprivrednika, koja se protive "najavljenoj prodaji zemljišta strancima, odnosno, izdavanju na dugoročni zakup bez licitacije", jer je to "protivno zakonu i nedopustivo". Asocijacija poljoprivrednika čak je zapretila i protestima ako niko ne bude hteo da sasluša njihove stavove, ocenivši da se zemljište prodaje mimo tržišnih cena, uz posebnu zamerku na izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina bez javnog nadmetanja.

U Klubu 100P plus i Asocijaciji Vojvodina agrar naglasili su da su i domaći poljoprivrednici zainteresovani za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, uz opasku da "ispada da se interesi šeika stavljaju ispred interesa naših poljoprivrednika".

Sva zemlja koju su koristili poljoprivredni kombinati iz "zelenog pula" u zakup, uključujući i 16.500 hektara koje su koristili kombinati obuhvaćeni predugovorom sa Al Dahrom biće dato isključivo vojvođanskim paorima u zakup, a ne Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.

Takođe, ostalih osam kombinata iz "zelenog pula", koji nisu obuhvaćeni Predugovorom sa Al Dahrom, biće ponuđeni na prodaju srpskim poljoprivrednicima, a Vlada Srbije će im u tome pružiti maksimalnu pomoć, navedeno je u saopštenju posle sastanka ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Gorana Kneževića sa udruženjima poljoprivrednika.

Ministri su obavestili poljoprivrednike da je vlada odlučila da krene u velike radove na čišćenju i izgradnji sistema za navodnjavanje već od kraja marta i da je reč o velikom poslu koji podrazumeva ogromna ulaganja u srpsku poljoprivredu.

Na sastanku je istaknuto da Srbija dobija istorijsku sumu za rekonstrukciju i izgradnju mreže novih kanala za navodnjavanje i to ne samo u Vojvodini već i u centralnoj Srbiji, i da će se na ovaj način za samo tri godine povećati broj hektara koji se navodnjava na čak 300.000 hektara, čime će izvoz biti povećan za 2 milijarde dinara.

Poljoprivrednicima je predstavljen plan vlade da se 300 miliona evra u startu uloži u infrastrukturu i to 150 miliona evra u primarnu i sekundarnu mrežu za navodnjavanje, a ostalih 150 miliona evra kroz povoljne kredite poljoprivrednicima za kupovinu opreme na 10 godina sa grejs periodom od tri godine i povoljnom kamatnom stopom.

Sredstva će biti ispregovarana sa Razvojnim Fondom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Takođe je naglašeno da će se u srpskoj poljoprivredi primeniti najsavremenije agrotehničke mere, a to je ono što decenijama nedostaje da bi plodna srpska zemlja dala maksimalne prinose, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima predstavlja jedan od najznačajnijih dogovora i osnov je za snažan ekonomski razvoj Srbije u narednom periodu, ocenio je danas ministar poljoprivrede Goran Knežević i precizirao da se Sporazum sastoji od više segmenata a to su poljoprivreda, vojna industrija, visoka tehnologija, logistika i saobraćaj.

Knežević je, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, naveo da u delu poljoprivrede ovaj sporazum predviđa, između ostalog, rešavanje pitanja sedam propalih poljoprivrednih kombinata u stečaju i njihovo restrukturiranje.

Naime, UAE kupuje 80 odsto učešća u zajedničkoj firmi za 100 miliona evra pri čemu cenu po hektaru zemlje plaćaju 12,5 hiljada evra i 15 hiljada evra . UAE su obavezni da investiraju u zalivne sisteme i mehanizaciju 100 miliona evra kroz zajedničku firmu.

Kako je istakao ministar, Emirati uzimaju u zakup 2.329 hektara po početnoj ceni od 250 evra po hektaru , a radi se o trećoj i četvrtoj kategoriji zemlje, odnosno zemljištu koje je koristio PKB i nije plaćao zakup. Prosek izlicitiranih cena za zemljište u 2012.godini iznosio je 180 evra po hektaru, podsetio je Knežević.

On je naglasio da sporazumom UAE ulažu u srpsku poljoprivredu u 2013. i 2014. godini 300 miliona evra u zalivne sisteme i daju kreditnu podršku poljoprivrednicima po najpovoljnijim uslovima za nabavku opreme, pri čemu je predviđena mogućnost ulaganja do milijardu i dvesta pedeset miliona evra.

"Poljoprivreda je naš najznačajniji potencijal i ovim sporazumom će se u znatnoj meri ubrzati njen razvoj što će doprineti boljitku svih građana Srbije", zaključio je ministar.

Gost Razglednica poljoprivredni proizvođač Miroslav Ivković danas je, takođe, bio na sastanku sa ministrima. 

Izvor: