Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VISOKI SAVET SUDSTVA DONEO ODLUKU O BROJU SUDIJA U SUDOVIMA I USVOJIO PRAVILNIK O KRITERIJUMIMA ZA PREMEŠTAJ SUDIJE U DRUGI SUD PRILIKOM RASPOREDA U SKLADU SA NOVOM SUDSKOM MREŽOM: SRBIJA ćE OD 1. JANUARA 2014. GODINE IMATI 3.089 SUDIJA


Visoki savet sudstva doneo je odluku o broju sudija u sudovima prema kojoj će od 1. januara u sprskim sudovima raditi ukupno 3.089 sudija i usvojio Pravilnik o kriterijumima za premeštaj sudije u drugi sud prilikom rasporeda u skladu sa novom sudskom mrežom, rečeno je Tanjugu u VSS.

VSS je obe odluke doneo na sednici 29. novembra 2013. godine, koje su objavljene na sajtu tog najvišeg sudskog organa.

U skladu sa tim odlukama u toku je raspoređivanje sudija u novoosnovane sudove ili sudove kojima je promenjeno područje na kojem vrše nadležnost najnovijim Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava ("Sl. glasnik RS", br. 101/2013).

VSS je tako utvrdio da u Vrhovnom kasacionom sudu radi 37 sudija sa predsednikom na čelu.

U četiri apelaciona suda u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu biće ukupno 237 sudija, u višim sudovima 387 sudija, a u osnovnim sudovima 1560 sudija.

Privredni apelacioni sud imaće 33 sudije, a 16 privrednih sudova u Srbiji će imati 178 sudija.

Upravni sud će sa predsednikom imati ukupno 41 sudiju.

Viši prekršajni sud imaće 65 sudija, a u prekršajnim sudovima u Srbiji sudiće ukupno 551 sudija.

Osnovni kriterijum za premeštaj sudije je pismena saglasnost sudije, koju on dostavlja Visokom savetu na posebnom obrazcu. Obrazac predstavlja sastavni deo odluke o premeštaju, navodi se u odluci VSS.

Dopunski kriterijumi za premeštaj sudije su - prebivalište sudije, sud u kome je sudija obavljao sudijsku funkciju i dužina sudijskog staža. 

Izvor: Tanjug, 16.12.2013.