Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA: UVODE SE NOVA KRIVIčNA DELA I DEKRIMINALIZUJE SE KLEVETA


Ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je da se izmenama Krivičnog zakonika uvodi krivično delo zloupotreba u javnim nabavkama i strože kažnjavanje zločina iz mržnje.

Selaković je, obrazlažući u Skupštini Srbije izmene Krivičnog zakonika, naveo da je izmenama tog akta u slučaju zloupotreba predviđeno kažnjavanje i onoga ko vodi proces javne nabavke i ponuđača.

Ministar je istakao da je propisan i teži oblik kažnjavanja zavisno od visine vrednosti javne nabavke.

On je napomenuo da je dekriminalizovana kleveta i da se uvodi obavezna otežavajuća okolnost za krivična dela učinjena iz mržnje radi strožeg kažnjavanja i bolje zaštite pojedinih grupa stanovništva.

Selaković je naveo da je izmenama Krivičnog zakonika na drugačiji način određen i pojam odgovornog lica, na taj način što se vlasnik subjekta privrednog poslovanja ne smatra samim tim i odgovornim licem, osim ako ne vodi posao.

Takođe, ministar je naglasio da se propisuje i novo krivično delo dogovaranja ishoda takmičenja, kao i krivično delo pomaganje u zloupotrebi prava na traženje azila u drugoj državi.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 16.12.2012.