Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

PRAVILNIK O TEHNIČKIM I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA TEČNA GORIVA NAFTNOG POREKLA: KRAJEM 2012. ISTIČE PREDVIĐENI ROK OD DVE GODINE ZA PRELAZAK NA EVRO STANDARD ZA KVALITET GORIVA


Iz Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) su podsetili da krajem 2012. ističe predvidjeni rok od dve godine za prelazak na evro standard za kvalitet goriva i pozvali nadležne da budu primenjeni važeći propisi.

Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva naftnog porekla Srbija se opredelila za evro kvalitet motornih goriva i od 1. januara 2011. je dozvoljen isključivo uvoz benzina i dizela koji zadovoljavaju evropske standarde.

Iz razumljivih razloga utvrđen je prelazni period od dve godine, za modernizaciju domaćih rafinerijskih kapaciteta i u tom periodu je NIS-u omogućeno da proizvodi i na tržište Srbije plasira goriva koja ne zadovoljavaju evro standrade.

"Koliko su to ekološki neprihvatljiva goriva najbolje ilustruje podatak da je dozvoljeni sadržaj sumpora u dizelu D2 do 10.000 mg/kg, dok je kod evrodizela koji se godinama prodaje i u Srbiji dozvoljena koncentracija sumpora 10 mg/kg ili 1.000 puta manja", kažu u UNKS-u.

NIS je, kako je navedeno, u međuvremenu okončao izuzetno kompleksnu investiciju kojom je unapredio svoje kapaciteta i spremio se za nove tržišne uslove, tako da od novembra kada je postrojenje u Pančevu pušteno u rad ne postoji nijedan razlog zbog koga bi na tržištu Srbije opstalo ovo, u evropskim razmerama jedinstveno, gorivo lošeg kvaliteta. 

"Ne treba posebno naglašavati da su se kompanije članice UNKS, u skladu sa važećim propisima, već pripremile za promet isključivo evro goriva, a da se u pet do 12, država priprema da ih obavesti da će i dalje trećinu dizelskog pula, koliko je udeo dizela D2 i 90 odsto benzinskog pula, koliko je učešće u potrošnji benzina premijuma BMB 95, morati da kupuju isključivo od NIS, jedine kompanije u regionu koja je u stanju da proizvodi gorivo tog kvaliteta", naveli su iz UNKS.

Po UNKS, na taj način bi bio produžen neravnopravni položaj svih ostalih kompanija na tržištu, a dodatno bi ojačala dominantna pozicija NIS.

Prema saopštenju, upravo zbog prisustva ovih goriva na tržištu, Srbija je rangirana na samo dno liste Međunarodnog centra za kvalitet goriva (The International Fuel Quality Center).

Zbog problema koje imaju prodavci automobila, UNKS je u nekoliko navrata bio u prilici da dokazuje renomiranim svetskim proizvodjačima automobila, da se na benzinskim stanicama u Srbiji može kupiti i evro premijum BMB 95 i 98 i Evrodizel, goriva evropskog kvaliteta.

UNKS ne vidi ni jedan razlog zbog koga bi se kompromis koji je trajao dve godine, na štetu čitavog društva, zadržavanjem ekološki neprihvatljivih goriva, dodatno produžavao.

UNKS poziva nadležne da omoguće dosledno sprovodjenje važećih propisa, koji bi Srbiju u 2013. trebalo da uvedu isključivo sa gorivom evropskog kvaliteta.

Izvor: Tanjug