Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

SKUPŠTINA AP VOJVODINE USVOJILA ZAKLJUČKE POKRAJINSKE VLADE KOJIMA SE PREDLAŽE DA U SRBIJI OSTANE DECENTRALIZOVAN SISTEM DISTRIBUCIJE ELEKTRIČNE ENERGIJE


U zaključcima donetim na inicijativu sindikalne organizacije Elektrovojvodine, povodom predloga za restrukturisanje Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije (EPS), Vladi Srbije je predloženo da Elektrovojvodina, kao kompanija od strateškog značaja za pokrajinu, zadrži status privrednog društva.

To je neophodno zato da bi bila obezbedjena kvalitetnija i sigurnija isporuka električne energije kupcima, kao i radi očuvanja imovine građana i privrednih subjekata na teritoriji Vojvodine, "čijim je sredstvima izgradjena infrastruktura". 

Predloženo je da republička vlada uključi predstavnike vlade i skupštine Vojvodine i predstavnike sindikata Elektrovojvodine u rad stručnih timova za reorganizaciju EPS-a i razdvajanje lektrodistributivne delatnosti.

Obrazlažući pokrajinskim poslanicima predlog zaključaka, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević Bajić je istakla da Elektrovojvodina u održavanje i razvoj elektroenergetskog sistema ulaže godišnje 15 miliona evra, kao i da trenutno u saradnji sa lokalnim samoupravama u pokrajini radi na ostvarivanju vise od 100 projekata značajnih za energetsku infrastrukturu pokrajine.

Ti projekti privući će domaće i strane direktne investicije i trebalo bi da doprinesu značajnom povećanju broja zaposlenih, navela je ona i dodala da bi smanjivanje raspoloživih sredstava za realizovanje tih programa, koji sad iznose 25 miliona evra, ugrozilo razvoj u energetskoj oblasti. 

Poslanicima se obratio i vršilac dužnosti direktora Elektrovojvodine Srdjan Kružević, koji je povodom reorganizovanja EPS-a istakao da tu nije reč samo o Elektrovojvodini nego svim privrednim društvima u sastavu EPS.

Ponuđeni model reorganizacije mogao bi da izazove “prilično ozbiljne posledice” jer, kako je rekao, Elektrovojvodina i ostala društva u Srbiji gube mogućnost upravljanja distributivnim sistemima, održavanja elektroenergetskih objekata, investiranja, "gube imovinu i prihode po svim osnovama". 

Izvor: Tanjug