Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE PODNEĆE ZAHTEV ZA IZVRŠENJE ODLUKA USTAVNOG SUDA, NA OSNOVU KOJIH JE VSS OBAVEZAN DA STAVI VAN PRAVNOG PORETKA SVOJE ODLUKE IZ REIZBORA SUDIJA


Društvo sudija Srbije podneće u ponedeljak nadležnima zahtev za izvršenje odluka Ustavnog suda prema kojima je Visoki savet sudstva (VSS) obavezan da stavi van pravnog poretka svoje odluke iz (reizbora) opšteg izbora sudija, najavila je u subotu predsednica Društva sudija Dragana Boljević.

Prema njenim rečima, VSS tako nastavlja dalje protivustvano i nezakonito postupanje i obmanjivanje javnosti.

Prema odlukama Ustavnog suda od letos o poništaju svih odluka VSS o neizboru sudija od 2009, sudijama je omogućeno ne samo da obavljaju javnu funkciju, već da ostvaruju prava na osnovu rada - pravo na socijalno, zdravstveno i penzijsko osiguranje, počev od 1. januara 2010. do druge polovine 2012. kada su vraćeni na funkciju, ukazala je Boljevićeva.

Ona je izrazila nadu da će taj zahtev, kao i ranije podneta ustavna žalba, za poništaj sudskih izbora u kojima nije učestvovala trećina (tada nereizabranih sudija) biti "poslednje akcije za ispravjanje posledica nastalih reizborom".

"Poništajem neuspelog reizbora i novim izborima za VSS treba da napravimo čvrste osnove za pravosuđe i tek nas onda čeka posao - pravljanje nove pravosudne mreže, ravnomernije opterećenje sudija, vrednovanje rada, poboljšanje zakona u skladu sa evropskim standarnima i našim mogućnostima i posebno posao usavršavanja nas samih i kao ljudi i kao sudija", naglasila je Boljevićeva.

Govoreći o smernicama za dalje delovanje Društva, Boljevićeva je navela da treba zahtevati da se pristupi novim izborima za predstavnike sudija i tužilaca u VSS i DVT , da se dinamika reformi prilagodi njenom obimu i da se sačini studija primenljivosti reformskih mera s obzirom na kontinentalnu pravnu praksu i drugo.

Na početku današnjeg zasedanja Skupštine Društva sudija pročitano je pismo ministra pravde Nikole Selakovića koji je čestitao 15. godišnjicu rada Društva i na velikom doprinosu u zaštiti prava sudija i unapređenju nezavisnosti i nepristrasnosti u njihovom radu.

Naveo je da mu je zadovoljstvo što ima za saveznika strukovno udruženje kao što je Društvo sudija i izrazio žaljenje što nije mogao da prisustvuje danšnjoj skupštini.

Skupšiti su prisustvali holandski ambasador Loran Stokfis, predsednik Udruženja tužilaca Goran Ilić, a među prisutnim sudijama bio je i bivši clan VSS Blagoje Jakšić koji je uhapšen u septembru prošle godine i sudi mu se u Specijalnom sudu zbog sumnje za korupciju.

Izvor: Tanjug