Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

POVERENIK: GOOGLE STREET VIEW USKORO U SRBIJI POD USLOVOM DA POŠTUJE STANDARDE ZAŠTITE PRIVATNOSTI, ODNOSNO OBRADE PODATAKA O LIČNOSTI


Kompanija "Gugl" (Google INC.) najverovatnije će sledeće sedmice započeti sa snimanjem ulica i objekata Beograda i drugih mesta u Srbiji, u cilju realizacije programa "Gugl strit vju" (Google Street View), potvrdio je danas Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Kako se precizira u saopštenju poverenika "Google INC." će u vrlo dogledno vreme, odnosno najverovatnije sledeće sedmice započeti sa snimanjem ulica.

Šabić je naveo i da je konkretno vreme početka snimanja stvar poslovne politike Gugla, koji će o tome sam obavestiti javnost, kao i da su za Poverenika interesantni aspekti koji se tiču zaštite privatnosti odnosno obrade podataka o ličnosti, u vezi sa kojima je Gugl postavio konkretne uslove.

"U komunikaciji za koju se može reći da je za ovakve prilike trajala kratko, ali koja je ipak morala potrajati nekoliko meseci, Guglu je skrenuta pažnja na neophodnost poštovanja standarda zaštite privatnosti, odnosno obrade podataka o ličnosti", rekao je Šabić.

On je dodao da je s tim u vezi, Guglu postavio sasvim konkretne uslove koji se pre svega odnose na obavezu prethodnog obaveštavanja o snimanju na određenom području, na isključenje mogućnosti obrade podataka sa bežičnih internet konekcija i na anonimizaciju podataka o ličnosti na snimcima koji će biti dostupni javnosti.

Gugl je, rekao je Šabić, i formalno potvrdio da prihvata te uslove i da će ih poštovati.

"Shodno tome očekujem da će Gugl program Street View realizovati na dobar način i na zadovoljstvo građana Srbije, ne dovodeći u pitanje njihovo zakonom zajamčeno pravo na zaštitu podataka o ličnosti", poručio je Šabić.

Šabić je naveo i da nezavisno od takvih dobrih očekivanja, Poverenik zadržava pravo da, ako za to bude potrebe, interveniše i sprovede nadzor, odnosno preduzme druge mere predviđene propisima Republike Srbije.

Izvor: Tanjug