Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraRASTE BROJ DISCIPLINSKIH PRIJAVA PODNETIH PROTIV SUDIJA ZBOG NESTRUČNOSTI I KAŠNJENJA


Stranke u sudskim sporovima u Srbiji godišnje prosečno podnesu oko 5.000 pritužbi, od čega je prošle godine bilo osnovano 280.

Kako je pokazalo istraživanje „Transparentnosti Srbije“ i „Balkanskog fonda za demokratiju“, osnovane pritužbe najčešće, ipak, nisu dovoljan razlog da protiv sudije bude podneta i disciplinska prijava.

  • Od početka 2012, jedan delilac pravde razrešen, a za drugog se čeka drugostepena odluka
  • Od početka 2012. došlo je do rapidnog povećanja broja disciplinskih prijava. Samo u prvih osam meseci podneto je oko 200, što je više nego u celoj prošloj godini. Među njima je bilo i desetak slučajeva u kojima su podnosioci prijava bili vršioci funkcije predsednika sudova ili javni tužioci. Pet slučajeva je okončano tako što su podneti predlozi disciplinskoj komisiji, i ona je donela prvostepene mere, a u radu kod disciplinskog tužioca trenutno je još pet predmeta,
  • U 2011. Godini disciplinskom tužiocu VSS podneto je 168 prijava, a podnosioci su skoro u svim slučajevima bile stranke nezadovoljne postupkom. Disciplinski tužilac je u samo jednom slučaju predložio disciplinskoj komisiji pokretanje postupka, i taj slučaj je ove godine okončan razrešenjem sudije Apelacionog suda, koja je kasnila osam godina sa izradom presude.

SUDIJE SU JEDINSTVENE U STAVU DA BI TREBALO PRECIZNO PROPISATI KRITERIJUME KADA PREDSEDNICI SUDOVA MORAJU DA PODNESU PRIJAVE PROTIV SVOJIH KOLEGA. JER, BEZ PRECIZNIH KRITERIJUMA, SVAKA PRIJAVA MOŽE DA SE TUMAČI KAO OSVETA.

  • Sistem za obezbeđenje odgovornosti sudija od početka reforme pravosuđa nije doveo do toga da se sudije koje svoj posao rade nestručno i neodgovorno sankcionišu, pa čak i razreše - kaže Bojana Medenica iz „Transparentnosti Srbija“. - A uspostavljanje delotvornog sistema odgovornosti ključni je preduslov za vraćanje poverenja građana u pravosuđe.

 

Prvostepeno je rešen slučaj prekršajnog sudije iz Požarevca, čije je razrešenje tražio predsednik tog suda zbog zastarelosti predmeta. U toku je žalbeni postupak pred VSS.

Rešen je i slučaj dvojice prekršajnih sudija iz Valjeva, pokrenut na predlog predsednika Višeg prekršajnog suda u Beogradu.

Diciplinska komisija je u jednom slučaju odbila predlog, dok je drugi sudija kažnjen smanjenjem plate. U oba slučaja su uložene žalbe, a postupci se vode zbog nedoličnog ponašanja i narušavanja ugleda suda.

Plata je smanjena i jednom sudiji Upravnog suda zbog kršenja etičkog kodeksa, a na zaHtev predsednice suda.

Podnete su i dve prijave protiv sudije Apelacionog suda u Nišu zbog kašnjenja u izradi odluka. Obe je podneo predsednik tog suda. I predsednik Prekršajnog suda u Čačku je podneo prijavu protiv jednog sudije tog suda, dok je tužilac Višeg tužilaštva u Novom Sadu podneo disciplinsku prijavu protiv sudije u Kosovskoj Mitrovici.

U radu je i slučaj sudije iz Požarevca, koja je sudila Marku Miloševiću, protiv koje je prijavu podnela stranka u postupku. Pošto je davala izjave dok je trajao postupak protiv nje, predsednik suda podneo je i disciplinsku prijavu.

Ovo istraživanje pokazalo je da čelni ljudi sudova retko podnose prijave protiv kolega jer ne žele da se zameraju. U Društvu sudija tvrde i da su vršioci funkcija predsednika sudova „svesni da veliki broj sudija ima političku zaleđinu“. Problem je i to što disciplinski tužilac i troje njegovih zamenika rade taj posao bez naknade, a uz to i dalje obavljaju osnovne sudijske dužnosti.

Izvor: V. C. SPASOJEVIĆ, Novosti.rs