Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore

ZAVRŠENA JAVNA RASPRAVA O RADNOJ VERZIJI ZAKONA O POSREDOVANJU U REŠAVANJU SPOROVA: DOBROVOLJNO REšAVANJE SPOROVA DOPRINOSI RASTEREćENJU SUDOVA


Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Vlade Republike Srbije Danilo Nikolić istakao je da je medijacija odavno poznata u pravu evropskih zemalja kao efikasno sredstvo za rešavanje sporova bez angažovanja skupog i glomaznog državnog pravosudnog sistema.

Nikolić je na otvaranju javne rasprave o Radnoj verziji Zakona o posredovanju u rešavanju sporova u Apelacionom sudu u Beogradu istakao da je medijacija u pravni sistem Srbije uvedena dosta kasno - 2004. godine, ali i da uprkos podršci nadležnih organa i međunarodnih institucija nije zaživela, niti dala očekivane rezultate.

On je, takođe, podsetio na to da je jedan od prioriteta nove Strategije za reformu pravosuđa i akcionog plana za njeno sprovođenje i rešavanje zaostalih predmeta.

Pri izradi radne verzije zakona u potpunosti su ispoštovani standardi predviđeni relevantnim međunarodnim aktima, naglasio je državni sekretar i dodao da je u pitanju moderan, sažet, precizan i evropski orijentisan zakon.

Članovi radne grupe, kako je objasnio, identifikovali su ključne nedostatke važaćeg zakona, a u predlog novog zakona unete su značajne izmene.

Prema njegovim rečima, sporazum o rešavanju spora putem posredovanja imaće snagu izvršne isprave, uvode se tarifa o nagradama i naknadama posrednika u postupku, sistem za izdavanje dozvole za posredovanje od strane Ministarstva pravde, Registar posrednika, kao i formiranje Komisije za oduzimanje dozvole za rad.

Smatramo da će biti pružena stvarna šansa da posredovanje kao način rešavanja spora postane jedan od instrumenata na raspolaganju u okviru pravosudnog sistema koji će u budućnosti moći da postane konkurentan sudskom postupku, zaključio je Nikolić.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 16.9.2013.