Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraMINISTARSTVO SAOBRAĆAJA RAZMATRA DA LI ĆE UKINUTI OBAVEZNU UPOTREBU SVETALA NA VOZILIMA DANJU


Ministarstvo saobraćaja razmatra da li će ukinuti obaveznu upotrebu svetala na vozilima danju, a u Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da upaljeni farovi, ipak, doprinose većoj bezbednosti na putevima.

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, kako je ranije najavljeno, mogle bi da se nađu u Skupštini Srbije u narednih nekoliko meseci.

Direktor Agencije Stojadin Jovanović je rekao za Tanjug da je Ministarstvo formiralo radnu grupu koja razmatra i druge inicijative za izmenu i dopunu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.
 

Stav Agencije za bezbednost saobraćaja je, prema direktoru Jovanoviću, da su načelno protiv ukidanja dnevne upotrebe tzv. "kratkih" svetala na vozilima tokom vožnje, jer smatraju da je takva zakonska odredba korisna.
 

Jovanović je naveo da su analize pokazale da dnevna svetla posebno dolaze do izražaja kod vozila koja se kreću u istom smeru, kao i kod bezbednosti motociklista, biciklista i pešaka.
 

"Vidi se da je, ipak, bolje koristiti svetla danju, u odnosu na štetu koja se čini usled pregorevanja sijalica, uticaja na tehničku ispravnost vozila ili na globalno zagrevanje", zaključio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.
 

Sa druge strane, sve je više zagovornika za ukidanje zakonske obaveze stalno upaljenih svetala u Srbiji, koji navode kao glavne argumente da je vidljivost poboljšana drugim merama i rešenjima.

Svi nadležni organi treba da daju svoje predloge i mišljenja, na osnovu čega će biti doneta konačna odluka.
 Jedna od opcija je da upaljena svetla na vozilu budu obavezna danju samo u uslovima smanjene vidljivosti, kako je regulisano u velikom broju evropskih država.
Obavezno je da se upale farovi danju u Bosni i Hercegovini (BiH), Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Islandu, Letoniji, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji i Švedskoj.
 

Na autoputevima i putevima izvan naselja, dnevna svetla obavezna su u Finskoj, Italiji, Madjarskoj, Portugalu i Rusiji, preporučuje se njihova upotreba u Nemačkoj i Švajcarskoj, dok su u Grčkoj zabranjena tokom dana, a u Francuskoj obavezna za motocikle.

Izvor: Tanjug