Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraGLAVNI PROBLEM SRPSKE EKONOMIJE NIZAK NIVO PROIZVODNJE


Srbija treba da drži stopu inflacije ispod 10 procenata, ali je glavno rešenje tog problema "leži" u povećanju proizvodnje i izvoza.

Kako je objasnio ekonomski ekspert Dragan Đuričin problem srpske ekonomije je nizak nivo proizvodnje i debalans između ponude i tražnje koji stvara pritisak na cene čak i u smanjenoj potrošnji.

Prema rečima Đuričina, rešenje naših problema jeste da se inflacija kontroliše koliko god je moguće, ali da se podiže i ekonomska aktivnost kroz investicije pa će i inflatorni pritisci bitno manji.


Kako je Đuričin ukazao, opšti trend rasata cena energenata i hrane utiče na rast inflacije u Srbiji jer smo uvoznik i jednog i drugog .

"Mi imamo problem nedovoljne proizvodnje i pritisak uvoznih proizvoda koji su u kalkulacijama vezani za evro, a dinar slabi što vrši pritisak na inflaciju. Nekoliko faktora utiče na inflaciju i to se neće moći, jednom merom, otkloniti. Jedino, dugoročno održivo rešenje je rast ekonomskih aktivnosti i proizvodnje", istako je on.


Osvrnuvši se na inflaciju u Evropskoj uniji (EU) koja je u avgustu iznosila, u proseku, 2,6 odsto, Đuričin je rekao da su zemlje EU u globalnu recesiju 2008. godine, ušle kao ekonomije sa visokim nivoom privredne aktivnosti.


"Mi smo u tu recesiju ušli sa nedovoljnim nivoom privredne aktivnosti. Prema tome, ako u EU potrošnja pada, stokovi roba i količine proizvodnje koje održavaju prelomnu tačku rentabiliteta proizvodjača, su na takvom nivou, da nema debalansa izmedju ponude i tražnje u korist u tražnje. Kod nas, zbog niskog nivoa produkcije, taj debalans je prisutan", istakao je Đuričin.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković upozorila je pre nekoliko dana da u narednom periodu treba očekivati rast medjugodišnje inflacije koja će maksimum imati na nivou nešto većem od dest odsto.


Tabaković je rekla da se smirivanje inflacije očekuje polovinom 2013. godine, a u narednom periodu rast inflacije očekuje se zbog poskupljenja hrane, usled loše poljoprivredne sezone, rasta cena pod kontrolom države i skoka cena sirove nafte.

Izvor: Tanjug