Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

AMERIČKA AGENCIJA ZA KREDITNE REJTINGE "FIČ" SNIZILA PROGNOZU REJTINGA SRBIJE NA NEGATIVNU I ISTOVREMENO POTVRDILA DUGOROČNI SUVERENI KREDITNI REJTING U STRANOJ I DOMAĆOJ VALUTI NA NIVOU "BB-"


"Negativna prognoza je odraz pogoršanja fiskalne pozicije Srbije i njenog spoljnog finansiranja, kao i izgleda slabog ekonomskog rasta", objasnio je "Fič", koji je revidirao i prognozu fiskalnog deficita Srbije u 2012. na 6,5 odsto BDP-a, sa 5,5 odsto BDP projektovanih u maju.

Bonitetna agencija "Standard i Purs" je prošle sedmice snizila kreditni rejting Srbije na "BB-", s negativnom prognozom i takođe kao jedan od razloga navela nedavno usvajanje propisa kojim se pojačava kontrola parlamenta na centralnom bankom.

Ekonomista Miroslav Zdravković izrazio je očekivanje da će za šest meseci kreditna agencija "Fič" poboljšati kreditni rejting Srbije, ukoliko se popravi stanje u ekonomiji Srbije, posle mera štednje, koje je najavila Vlade Srbije.

 

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je Tanjugu da za njega nije iznenađenje što je snižen kreditni rejting Srbije, imajući u vidu sve što se dešavalo u proteklih četiri godine, a i šire u protekloj deceniji.

"Dakle, Srbija je u ogromnoj ekonomskoj krizi, što potvrđuju i najnoviji podaci Narodne banke Srbije, o rastu stope inflacije, padu BDP, a ako to kombinujemo sa podatkom da je stopa nezaposlenosti u Srbiji među najvišim u Evropi, onda nije iznenađenje što se to desilo", rekao je Savić .

Savić je, međutim, priznao da je u nekom smislu za njega iznenađenje što se odluka o korekciji kreditnog rejtinga povezuje sa onim što radi nova Vlada Srbije, jer se tek nedavno formirala, naglašavajući da bi teško to moglo biti razlog za sniženje kreditnog rejtinga.

"Pre bi se moglo reći da te agencije, koje vode računa o kreditnom rejtingu, rejting ponekad koriste u političke svrhe, u smislu da vrše pritisak na neke vlade, u ovom slučaju na Vladu Srbije. To, takođe, znači da oni u tom objašnjenju ističu potrebu saradnje Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom, što sve opet ima izvestan elemenat političkog pritiska", predočio je Savić.

Kako god bilo, činjenica je da Srbija danas stoji veoma loše, da su prognoze, što je veoma uznemiravajuće, takođe, veoma loše i da se to sve može u narednom periodu da se odrazi na konsolidaciju javnih finansija, ukazao je sagovornik Tanjuga.

Srbija se, u svakom slučaju mora zaduživati, a to će zaduživanje sada biti mnogo skuplje nego kada smo emitovali evroobveznice i kamatna stopa možda neće biti 7,24, nego se lako može desiti da se približi i dvocifrenom iznosu, rekao je Savić.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti