Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraKLUB "PRIVREDNIK" APELUJE DA NOVA VLADA ŠTO PRE POČNE SA ODREĐIVANJEM RAZVOJNIH PRIORITETA U PRIVREDI I STVARANJEM USLOVA ZA DRASTIČNO UBRZANJE PROCESA (RE)INDUSTRIJALIZACIJE ZEMLJE


Srpski poslovni klub "Privrednik" saopštio je danas da guverneru Narodne banke Srbije zamera nedovoljno poznavanje i bavljenje mehanizmima i merama koje su mogle obezbediti korišćenje razvojnih šansi Srbije u poljoprivredi, energetici i delimično u građevinarstvu i apelovao da nova Vlada što pre počne sa određivanjem razvojnih prioriteta u privredi.

"Guvernerovo zalaganje za oživljavanje 'posrnulih giganata iz metalskog kompleksa, tekstilne industrije ili elektroindustrije', ukazuje na nedovoljno poznavanje prirode različitih delova privrede i ukupnih razvojnih potencijala zemlje", upozorio je "Privrednik", uz napomenu da se poslovne procene te asocijacije, čiji članovi deluju u skoro svim segmentima realnog sektora u zemlji, podudaraju sa stavovima drugih privrednika .

"Privrednik je apelovao da nova Vlada što pre počne sa određivanjem razvojnih prioriteta u privredi i stvaranjem uslova za drastično ubrzanje procesa (re)industrijalizacije zemlje, koji podrazumeva sveukupno definisane mere i monetarne i fiskalne politike", poručio je ovaj klub.

Srpski poslovni klub "Privrednik" osnovan je u januaru 2002. godine i okuplja vodeće biznismene u zemlji.

Prema oceni te privredne asocijacije, "najveći deo odgovornosti za ambijent u kome je moguće koristiti potencijale koje zemlja, još uvek, ima jeste i u izvršnoj i u monetarnoj vlasti".

Kapitalno intenzivne oblasti u kojima Srbija ima razvojni potencijal ne mogu se razvijati bez postojanja dugoročnih izvora finansiranja, koji su izostali iz porfolija banaka, pre svega, kao rezultat politike koju je vodila NBS, smatra Klub "Privrednik".

Viđenje tekstilne i delova mašinske industrije kao grana koje mogu biti industrijski zamajac i ili mogu apsorbovati radno neuposlene resurse za proizvodnju za domaće tržište, takođe ne podrazumeva raspolaganje svim relevantnim odrednicama i specifičnostima tih delatnosti.

Tekstil kao grana "lake" industrije podrazumeva bespoštednu borbu za tržište brendova koje Srbija nema, a za njihovo kreiranje se zahteva dug investicioni ciklus i inicijalno ulaganje, a sve to u kontekstu svetske dominacije proizvođača sa Istoka, podseća se u saopštenju.

"Ista ulaganja se podrazumevaju i za istrošene kapacitete metalskog kompleksa u čijim 'posrnulim gigantima' oprema nije obnavljana decenijama, pa postoji ogromno tehnološko zaostajanje za savremenim svetom", smatra Klub "Privrednik".

"Privrednik" je ukazao da bi "valjalo videti i šta je NBS, u vremenu od početka krize do danas, uradila u svojoj sferi delovanja za oblasti koje su nesporno razvojno potencijalne - izvozno orijentisane grane i poljoprivredu".

Prvi glasnogovornici ove teme, ne jednom i ne samo u javnim nastupima, bili su i članovi Kluba "Privrednik" (zvanično od kopaoničkog Biznis foruma 2010. preko otvorenog pisma od 9. juna 2010. upućenog čelnicima države, uključujući i guvernera i nadalje, do danas), podseća se u saopštenju.

Guverner je nedavno, u autorskom tekstu za "Politiku", naveo da nezaposlenost, niska ekonomska aktivnost, visoke cene, nepoverenje stranih investitora i rast javnog duga, žive i rastu u velikoj meri na zajedničkoj hrani - korupciji.

"Korupcija na različitim segmentima tržišta: rada, robe i usluga, ili novca i kapitala pretvara solidne građane i privrednike koji poštuju zakone u 'ovce' koje gube u nefer utakmici sa 'dobro povezanim' i nesolidnim. Dok god ovi drugi prolaze nekažnjeno, korupcija provocira novu korupciju i zloupotrebe", naveo je guverner.

Privrednici stasali na korupciji, prema njegovim rečima, nisu u stanju da kupe posrnuli gigant iz metalskog kompleksa, tekstilne industrije ili elektroindustrije i udahne mu novi život kroz racionalno poslovanje nove investicije, inovativnost i nastup na svetskom tržištu.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti