Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ROKOVIMA IZMIRENJA NOVČANIH OBAVEZA U KOMERCIJALNIM TRANSAKCIJAMA: U PONEDELJAK POZNATO KO NE POšTUJE ROKOVE PLAćANJA


Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić izjavio je da će u ponedeljak biti poznato koji budžetski korisnici nisu poštovali Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama ("Sl. glasnik RS", br. 119/2012).

"Svih 9.000 direktnih i indirektnih budžetskih korisnika se u poslednja 24 sata prijavilo sistemu Trezora, kako bi se omogućila kontrola poštovanja rokova plaćanja, a nakon upozorenja ministra finansija Mlađana Dinkića da će ukoliko to ne učine biti obustave plaćanja iz budžeta", rekao je Aleksandar Ljubić.

Ljubić je rekao da je Zakon o rokovima plaćanja dobar za privredu i da je poruka ovog zakona da reda mora biti, a država počinje da pravi red od same sebe.

"Ono što ugovorite morate platiti, ako nemate novca nemojte ni ugovarati jer pravite destrukciju tih privrednih sistema", ocenio je Ljubić i dodao da je taj zakon bio zahtev privrede koja je vapila da ne može da radi, a da ne bude plaćena.

"Prve konkretne podatke o doslednoj primeni tog zakona očekujemo tri dana nakon isticanja roka, odnosno u ponedeljak", rekao je Ljubić. On je naglasio da je "bitno da država sama da primer da rokove poštuje i pokaže da je najodgovornija".

"Ne možemo tražiti od privrede i građana da stežu kaiš i budu odgovorni ukoliko se i sama država ne ponaša na taj način. Mi moramo uvesti finansijsku disciplinu u sistem, jer država je u teškoj situaciji i želja je da se što više pomogne privredi", rekao je državni sekretar Ministarstva finansija.

Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama stupio je na snagu 31. marta ove godine. Po tom zakonu država je dužna da svoje obaveze izmiruje u roku od 45 dana, a preduzeća u roku od 60 dana.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Aleksandar Ljubić izjavio je da su sve mere koje je to ministarstvo donelo u prvih 90 dana rada nove Vlade bile usmerne ka pomoći privredi i malim i srednjim preduzećima, jer ta preduzeća predstavljuju kičmu privrede Srbije.

"Te mere su predlagala razna udruženja privrednika, malih i srednjih preduzeća i zanatalija, jer je to ono što ih je mučilo", ocenio je Ljubić i naveo da u te mere na primer spada ukidanje 138 parafiskalnih nameta i odluka da mala i srednja preduzeća plaćaju PDV tek kada naplate robu.

Ljubić je podsetio i da je u prva tri meseca rast industrijske proizvodnje bio 5,2 odsto i rast BDP oko dva odsto, što pokazuje da će biti ostvarene projekcije rasta za ovu godinu od dva odsto. On je dodao da Ministarstvo finansija ne beži od rasprave i da sa građanima i privredom deli svaku odluku koju donese i unapred je objavljuje i razgovara o tome.

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija i privrede, 16.5.2013.