Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NOVI KONCEPT PROFESIONALNOG USAVRŠAVANJA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA


Ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković ocenio je da će reforma javne uprave u Srbiji učiniti da ta oblast bude efikasnija, ekonomičnija i dostupnija građanima i privredi.

Selaković je na otvaranju 21. konferencije "Mreža institucija i škola za javnu upravu iz srednje i istočne Evrope" na Fakultetu organizacionih nauka, podsetio na to da resorno ministarstvo priprema nacrt nove strategije reforme javne uprave.

U poređenju sa važećom Strategijom reforme državne uprave, koja je usvojena 2004. godine, nacrt nove strategije ima širi domet jer će uključivati i strateška opredeljenja i reformske aktivnosti u oblasti lokalne samouprave, kao i u oblasti javnih službi i drugih oblika ostvarivanja javnog interesa, objasnio je ministar.

On je rekao da se u fazi javne rasprave nalazi i Nacrt zakona o opštem upravnom postupku, čiji je glavni cilj da pojednostavi i ubrza upravni postupak, i na taj način omogući građanima i privrednim subjektima da lakše ostvare i zaštite svoja prava i interese.

Selaković je ukazao na to da pomenuti dokument uvodi u domaće pravo pravni institut upravnog ugovora, čiji je cilj omogućavanje veće fleksibilnosti u radu javne uprave i davanje javnoj upravi pravnih instrumenata za rad koji su bolje prilagođeni poslovnom okruženju.

Takođe, kako je dodao, nacrt uvodi i načelo legitimnih očekivanja stranaka, a organe uprave obavezuje na to da ne zahtevaju od stranaka podatke i isprave koji se nalaze u dostupnim javnim evidencijama, već da ih sami pribave.

Selaković je naveo da je resorno ministarstvo uključeno u izradu novog koncepta profesionalnog usavršavanja državnih službenika kroz Nacionalni centar za obuku, kao i da je preduzelo mere za uspostavljanje centralnog registra građana i uvođenje kancelarija za brze odgovore.

Pokrovitelj konferencije, koju organizuje Fakultet organizacionih nauka, je Ministarstvo pravde i državne uprave.

Centralna tema skupa, koji ima za cilj razmenu znanja i iskustava o aktuelnim pitanjima u oblasti javne uprave, novog javnog menadžmenta, elektronske uprave i javnih službi, jeste "Regionalizam i interregionalna saradnja".

Konferenciji, koja traje do 18. maja, prisustvuje 227 učesnika iz Slovačke, Slovenije, Austrije, Rusije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Avganistana, Pakistana, Azerbejdžana i drugih zemalja.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 16.5.2013.