Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraREPUBLIČKO JAVNO TUŽILAŠTVO I AGENCIJA ZA PRIVATIZACIJU DOGOVORILI STRATEŠKU SARADNJU U POSTUPCIMA PRIVATIZACIJE


Republičko javno tužilaštvo i Agencija za privatizaciju dogovorili su stratešku saradnju u postupcima privatizacije, saopšteno je iz tužilaštva. Dogovor o saradnji postignut je na sastanku republičkog tužioca Zagorke Dolovac i direktora Agencije za privatizaciju Vladislava Cvetkovića.

Kako je za „Politiku” rekla tužiteljka Dolovac, ova saradnja je neophodna  radi efikasnog rešavanja predmeta koji se odnose na postupke privatizacije.

– Želimo da rasvetlimo sve sporne privatizacije koje su se desile u prošlosti. Uveliko radimo na tim slučajevima tako da je unapređenje saradnje od izuzetnog značaja za naše predmete i efikasnu borbu protiv korupcije – rekla je republički javni tužilac za „Politiku”.

Predstavnici Republičkog javnog tužilaštva su, kako je ranije objavljeno, proverili sve navode o privatizacijama 24 preduzeća koje je zahtevala Evropska komisija i o tome je blagovremeno obavestili. Proveravane su pojedinačne odluke i akti koji su donošeni u postupcima privatizacije i pokrenuti su, negde pretkrivični, a negde krivični postupci, između ostalih, za „Mobtel”, „Nacionalne štedionice”, „Ce-marketa”, „Šinvoza”, „Srboleka”, „Sartida”, „Jugoremedije”. Kako je takođe objavljeno, poslednja privatizacija za koju je tražena provera obavljena je 2007. godine.

– Tužilaštvo Srbije odlučno je da sve te privatizacije iz prošlosti ispita do svakog detalja, jer od naših rezultata zavisi evropska perspektiva Srbije – rekao je tada portparol RJT Tomo Zorić i poručio da u ovim postupcima „neće i ne može da bude zaštićenih”.

Tužilaštvo će, kako je tada naveo Zorić, i ubuduće redovno o rezultatima rada i preduzetim koracima informisati i Evropsku komisiju i javnost Srbije.

U tekstu Rezolucije o Srbiji, koja je usvojena 29. marta pozivaju se „srpske vlasti da odmah preispitaju sporne privatizacije i prodaju 24 firme, pošto je Evropska komisija izrazila ozbiljne sumnje u pogledu njihove zakonitosti”. Posebno su spomenute „Sartid”, „Jugoremedija”, „Mobtel”, „Ce-market”, ATP Vojvodina.

Na tom spisku su, pored ovih preduzeća koja su pomenuta u Rezoluciji Evropskog parlamenta, još „Luka Beograd”, „Nacionalna štedionica”, „Novosti”, Veterinarski zavod – Zemun, „Keramika” iz Kanjiže, „Zastava elektro”, „Tehnohemija”, „Srbolek”, „Šinvoz”, „Prosveta”, „Azotara Pančevo”, postavljanje optičkih kablova koje je radilo preduzeće „Nuba invest”, izvoz šećera u EU, Koncesija za autoput Horgoš–Požega.

M. Derikonjić, Politika

<<< Nazad na ostale vesti