Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore

VLADA RS FORMIRALA TIM ZA SPAS GRAĐEVINSKE INDUSTRIJE SRBIJE


Vlada je formirala tim za spas građevinske industrije Srbije, izjavio je ministar građevine Velimir Ilić, na otvaranju Međunarodnog sajma građevinarstva u Beogradu.

Ilić je rekao da je srpsko građevinarstvo u veoma teškoj situaciji, a naročito putarska preduzeća, zbog čega je na prethodnoj sednici vlada donela rešenje o osnivanju radne grupe koja će preuzeti hitne mere. Radnu grupu će činiti predstavnici više ministarstava - građevine, saobraćaja, finansija i privrede, rada i socijalne politike, pravde i regionalnog razvoja.

Ilić je rekao da će prvi sastanak s građevinskim firmama i sindikatima biti održan najverovatnije u četvrtak i da će tada svi zajedno pokušati da utvrde koliki su dugovi građevinara i da se vidi kako mogu da se izmire. Ministar je kazao da će se tražiti i preispitivanje privatizacija pojedinih preduzeća i da je neophodnio uključiti u rad tog tela Agenciju za privatizaciju.

Ilić je naveo da u mnogim preduzećim dugo traje stečaj i da stečajni upravnici polako prodaju imovinu tih firmi, ali ne rešavaju situaciju. Prema njegovim rečima, imovina pojedinih firmi čiji su direktori uhapšeni stavljena je pod nadzor suda za organizovani kriminal i tu imovinu bi treblo aktivirati kako bi ta preduzeća mogla da rade.

On je rekao da je u Srbiji trenutno zaposleno oko 70.000 građevinskih radnika i oko 5.000 u inostranstvu, od čega najviše u Rusiji, dodajući da je u našoj zemlji dosta izražen rad "na crno". Ministarstvo građevine je, kako je rekao, dobilo sredstva iz programa za pomoć građevinskoj industriji, koja će upotrebiti za vraćanje dugova građevinskih firmi.

Ilić je istakao da njegovo ministarstvo trenutno ne duguje ni jedan dinar građevinskim i putarskim preduzećima. On je skrenuo pažnju da domaći građevinari ne mogu da prođu na tenderima za gradnju autoputeva u Srbiji i da uglavnom rade kao podizvođači za strane kompanije.

Uskoro će biti aktiviran kineski kredit od 340 miliona dolara za gradnju autoputa na Koridoru 11 od Obrednovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, gde će biti angažovani kineski partneri i srpske firme, najavio je Ilić. On je rekao da će u izgradnju autoputeva (Moravski koridor i autoput od Novog Sada do Rume) iz kineskog kredita biti uloženo još više od 600 miliona evra.

Takođe, u izgradnju socijalnih stanova biće ove godine investirano oko 10 miliona evra, dodao je resorni ministar. Za gradnju autentičnih srpskih kuća, za socijano stanovanje, prijavilo do sada 14 lokalnih samouprava i da će ministarstvo ove godine podržati taj projekat sa oko 250 miliona dinara.

Izvor: Tanjug, 16.4.2013.