Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O JUŽNOM TOKU U PROCEDURI NARODNE SKUPŠTINE RS NAJVEROVATNIJE KRAJEM JANUARA


Vlada Srbije usvojiće Predlog zakona o Južnom toku u petak, 18. januara, najavio je pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević.

Predlog zakona će se krajem januara naći i u parlamentu, a njegovo konačno usvajanje će omogućiti maksimalno ubrzanje pripremnih poslova za izgradnju tog magistralnog gasovoda, rekao je Stanojević.

On nije mogao da precizira kada će tačno početi izgradnja Južnog toka u Srbiji, istakavši da je besmisleno licitiranje sa tim datumima, jer smo usred zime kada je izvođenje građevinskih radova otežano.

Ovaj zakon će omogućiti takvo ubrzanje svih pripremnih aktivnosti za Južni tok da nikakvu ulogu neće igrati to da li ćemo mesec ili dva kasnije ili ranije početi izgradnju tog gasovoda, dodao je Stanojević.

On je ukazao da će taj zakon rešiti mnoge planske i probleme vezane za eksproprijaciju zemljišta na trasi gasovoda na kojoj postoji oko 10.000 zemljišnih parcela, a takođe će olakšati i dobijanje svih potrebnih radnih dozvola.

Stanojević je kazao da je obezbeđeno 105 miliona evra za ovu godinu neophodnih za izgradnju Južnog toka u Srbiji, što je više nego dovoljno za 2013.

On je precizirao da je prošle godine obezbeđeno 30 miliona evra iz budžeta za taj projekat, a ove godine je obezbeđena bankarska garancija u budžetu za Srbijagas u iznosu od 75 miliona evra.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbijagas moći da isfinanansira taj projekat s obzirom da je u gubicima, Stanojević je rekao da se priprema restrukturiranje tog preduzeća čiji je osnovni cilj finansijsko restrukturiranje, jer je postojeća situacija neodrživa.

"Ne želimo da građani Srbije plate ogroman ceh dugova Srbijagasa", rekao je Stanojević, objašnjavajući razloge za restrukturiranje tog javnog preduzeća.

Izvor: Tanjug, 16.1.2013.