Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Javne nabavke • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila


Email Print

ERSTE KUPUJE HIPO BANKU U SRBIJI UKOLIKO ODOBRI AUSTRIJSKA VLADA


Austrijska Erste grupa je dostavila pismo o zainteresoavnosti za kupovinu Hipo Alpe Adrija banke u Srbiji i čeka odgovor austrijske vlade.

"Ukoliko odgovor austrijske banke bude negativan ili naša ponuda neprihvatljiva, imamo rezervni plan za širenje Erste banke u Srbiji", rekao je predsednik Izvršnog odbora Erste grupe Andreas Trajhl.

On je precizirao da rezervni plan podrazumeva "organski rast" Erste banke u Srbiji, odnosno širenje poslovanja, pre svega u poslovima sa stanovništvom.

"Za Erste banku u Srbiji 2012. godina je bila uspešna", ocenio je Trajhl i dodao da je za Erste grupaciju Srbija važno tržište, sa potencijalima za rast.

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke u Srbiji Slavko Carić je rekao:
"Bili smo spremni da konkurišemo za preuzimanje depozita Razvojne banke Vojvodine, ali kad je Vlada Srbije promenila plan i najavila da će u paketu sa depozitima biti ponudjene i filijale Razvojne banke odustali smo do ponude"

Bankarski sektor u Srbiji, po njegovoj oceni, ima odličnu saradnju sa Narodnom bankom Srbije, od kada je na njenom čelu Jorgovanka Tabaković.

"Prvi put je guverner NBS spreman da u saradnji sa bankama traži rešenje kako da se više investira u Srbiji", rekao je Carić i pohvalio odluku NBS o mogućnosti ustupanja problematičnih kredita preduzaća.

Predsednik Izvršnog odbora Erste grupe Anreas Trajhl je preporučio Vladi Srbije da ima jasan, dugoračan plan ekonomskog razvoja zemlje i da forimara "snažnu administraciju" koja će pregovarati sa Medjunarodnim monetarnim fondom i Evropskom unijom.

"Od sposobnosti državne administracije zavisi rezultat tih pregovara, koji je važan za budućnost Srbije i sposobnost zemlje da bude konkurentna i privlači strane investicije", ukazao je Trajhl.

Izvor: B92