Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG NOVE UREDBE O FID-IN TARIFAMA DO KRAJA NOVEMBRA


Ministarstvo energetike Srbije će do kraja novembra objaviti predlog nove uredbe o fid-in tarifama, izjavio je 15. novembra pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović. Prema njegovim rečima, podsticajne tarife za otkup struje iz obnovljivih izvora energije neće se bitnije menjati, a biće promenjen period na koji će se odnositi. Na skupu o ulaganjima u obnovljive izvore energije ukazano je na kašnjenje u donošenju podzakonskih akata, kao i da je za izgradnju elektrana potreban veliki broj dozvola za čije pribavljanje su potrebne četiri godine.Trifunović je rekao da će u narednih nekoliko meseci biti doneti i drugi ključni dokumenti za podsticanje ulaganja u obnovljive izvore energije, a iz Ministarstva energetike je najavljeno da će procedura biti olakšana.

Neće biti radikalnih promena podsticajnih tarifa za otkup struje iz obnovljivih izvora energije (fid-in), kazao je Trifunović u Beogradu na panel raspravi o energetskoj budućnosti Srbije o ulaganjima u obnovljive izvore energije, u organizaciji nedeljnika NIN.

Trifunović je kazao da je će biti promena kod roka trajanja fid-in tarifa, koji sada iznosi 12 godina i dodao da će biti uvedeni podsticaji za proizvodnju struje iz biomase životinjskog porekla.

On je kazao i da će subvencionisanje otkupa struje iz obnovljivih izvor energije u 2013. koštati između 25 i 30 miliona evra, pošto se ne očekuje priključivanje na mrežu većih proizvodnih kapaciteta.

Do sada je u Srbiji, rekao je Trifunović, izdato 128 energetskih saglasnosti za objekte do jednom megavata snage i 81 energetska dozvola za elektrane iznad jednog megavata, a na mrežu su priključena ukupno 34 objekta.

"Srbiji su potrebni ozbiljni investitori u obnovljive izvore energije, koji će brzo izgraditi objekte", istakao je on i podsetio da je Srbija preuzela obavezu da do 2020. godine poveća udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji sa 21,2 na 27%.

Prema rečima Trifunovića, ukoliko bi se na mrežu priključile vetroelektrane snage 450 megavata, koliko je trenutna kvota, za fid-in za otkup struje iz tih elektrana bi se izdvajalo 106 miliona evra godišnje.

Pomoćnik ministra energetike Srbije kazao je i da će u narednih šest do devet meseci biti doneti ključni dokumenti koji regulišu oblast energetike, počevši od strategije razvoja energetike do 2025. godine sa projekcijama do 2030.

Trifunović je kazao da će biti usvojen i zakon o racionalnoj upotrebi energije, doneti nacionalni planovi za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnosti, kao i niz podzakonsih akata među kojima su garancije o poreklu, akt o biogorivu, dobijanje statusa povlašćenih proizvođača struje. Neki od tih dokumenata će biti uvojeni do kraja ove godine, a neki početkom 2013, kazao je Trifunović.

Predsednica Srpskog udruženja za energiju vetra (SEWEA) Maja Turković kazala je da se godinu i po čeka na donošenje podzakonskih akata koji regulišu oblast proizvodnje energije iz obnovljivih izovora. "To je loš signal za investitore. Preduslov za investicije je da regulatorni okvir bude stabilan i predvidiv. Neizvesnost je nešto zbog čega investitori beže glavom bez obzira", kazala je on.

Turkovićeva je kazala i da će cene električne energije u Srbiji, koja je sada oko 5,5 evrocenti za kilovat sata, morati da se povećava, dodajući da će na to uticati ispunjavanje obaveza o smanjenju emisije ugljen-dioksida, zaštite životne sredine i korišćnja obnovljivih izvora. Prema njenim rečima, priključenje na mrežu 450 megavata vetrolektrana u Srbiji povećalo bi cenu struje za 2 do 2,5% u periodu od 2015. do 2017. godine.

Turkovićeva je istakla i da ni u jednoj zemlji kapaciteti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora nisu izgrađeni bez podsticajnih tarifa za otkup struje.

Direktor predstavništva kompanije Sekjurum ekviti partners (Securum equity) Ivan Matejak kazao je da mnogo zemlje smanjuju i ukidaju fid-in tarife. "Nemoguće je bazirati investicije u obnovljive izvore energije na dobronamernosti vladajućih struktura i podsticajnih tarifa. Moraju se naći inovativni načini za finansiranje projekata", kazao je on.

Matejak je podsetio da kompanije Sekjurum ekviti partners planira u Srbiji da izgradi solarne elektrane ukupne snage 1.000 megavata, u šta će investirati oko 1,75 milijardi evra. Struja iz tih elektrana će se izvoziti na evropsko tržište, dodao je Matejak.

Na skupu je rečeno i da je za dobijanje svih potrebnih dozvola za izgradnju elektrana koje koriste obnovljive izvore energije u Srbiji potrebno četiri godine. Za hidroelektrane je potrebno 27 dozvola, a za vetroelektrane odobrenja od 22 institucije.

Iz Ministarstva energetike je najavljeno da će biti olakšano dobijanje dozvola za investitore kroz instituciju "jednog šaltera" u Ministarstvu, koje će obezbeđivati sva potrebna dokumenta.

Izvor: Beta, Euractiv, 15.11.2012.