Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraPRIPREMI IZRADA NACIONALNE STRATEGIJE ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA: POOŠTITI SANKCIJE


Službenici MUP-a za prvih devet meseci ove godine istražili su 25 slučajeva trgovine ljudima. Podnete su krivične prijave protiv 55 izvršilaca, identifikovano je 49 žrtava, a od toga je samo jedna žrtva bila strana državljanka

U gotovo 60 odsto slučajeva trgovine ljudima u Srbije reč je o seksualnoj eksploataciji žena i devojčica, dok se 20 odsto slučajeva odnosi na navođenje na prosjačenje i isto toliko je evidentirano prinuda na vršenje krivičnih dela čije su žrtve uglavnom dečaci, pokazuju podaci MUP-a Srbije za prvih devet meseci ove godine. Napominjući da su kazne za ova krivična dela po sadašnjem srpskom zakonodavstvu blage, Ivica Dačić, premijer i ministar unutrašnjih poslova najavio je juče da se razmatra mogućnost uvođenja oštrijih kazni za krivično delo trgovina ljudima.

– Od 2009. godine minimalna kazna za trgovinu ljudima je tri godine zatvora bez mogućnosti ublažavanja i uslovne osude, a pet godina zatvora u slučaju da je žrtva maloletnik. Ovakve kazne razlog su da se razmatra mogućnost njihovog pooštravanja – rekao je Dačić juče otvarajući konferenciju „Krivično-pravni odgovor na trgovinu ljudima u jugoistočnoj Evropi”.

On je napomenuo da je u suzbijanju trgovine ljudima od presudne važnosti i regionalna saradnja.

– MUP je u partnerstvu sa Zajedničkim programom agencija UN od juna 2010. godine. Realizacija tog programa doprinela je uspešnijoj borbi protiv trgovine ljudima u Srbiji i jačanju krivično-pravne zaštite kao i zaštite prava žrtava. U okviru programa obavljena je i obuka 160 sudija, tužilaca i policijskih službenika, usvojen je poseban protokol o postupanju pravosudnih organa u zaštiti žrtava, uspostavljene su pravne klinike na pravnim fakultetima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i povezani su apelacioni sudovi što je omogućilo da žrtve budu saslušane putem video-linka. U toku je nabavka tehničke opreme vredne 120.000 dolara, koja bi trebalo da stigne naredne sedmice – naglasio je Dačić.

Nikola Selaković, ministar pravde i državne uprave rekao je da je u toku izrada i nacionalne strategije za borbu protiv trgovine ljudima, koja će obuhvatiti sistemski pristup za dalje korake u ovoj oblasti.

– Trgovina ljudima je moderno ropstvo koje pogađa više od 27 miliona ljudi u svetu. Ministarstvo pravde i državne uprave ima jasan cilj – da stane na kraj trgovini ljudima i da složno pokažemo da naš narod i naša deca nisu na prodaju.U borbi protiv ovog najdrastičnijeg i najbrutalnijeg vida kršenja ljudskih prava moramo biti svesni da se to ne dešava u nekom tuđem dvorištu nego da se može desiti svakome od nas i ne smemo imati predrasude prema ljudima koji su bili obmanjivani, iskorišćavani, zlostavljani i na kraju odbačeni na marginama društva. Uspeh može biti zagarantovan samo ako postoji usaglašeno delovanje državnih organa, međunarodnih organizacija i svih građana Srbije – ocenio je Selaković.

Izvor: Tanjug