Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraIZMENE I DOPUNE ZAKONIKA O KRIVIČNOM POSTUPKU:UKIDA SE PRITVOR ZBOG "UZNEMIRENJA JAVNOSTI", ISTRAGA OSTAJE JAVNOTUŽILAČKA, ALI SE UVODI, ODNOSNO VRAĆA ZNAČAJNIJA ULOGA SUDA


Odredba  zakonika o krivičnom postupku "uznemirenje javnosti", kao osnov za određivanje pritvora osumnjičenom, omogućava zloupotrebu i treba da bude ukinuta

Taj razlog, po kome tužilaštvo može da zahteva, a sud da odredi pritvor uveden je Zakonikom o krivičnom postupku koji je stupio na snagu 15. januara ove godine, ali su svi izgledi da neće potrajati ni godinu dana, s obzirom na to da se spremaju izmene i dopune tog zakonika.

Radna grupa Ministarstva pravde koja sprema Nacrt za izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku smatra da je "UZNEMIRENJE JAVNOSTI" VEOMA PROBLEMATIČAN OSNOV DA SE NEKO STAVI "IZA REŠETAKA", I POSTOJI BOJAZAN DA SE PROIZVOLJNO TUMAČI, TE GA TREBA UKINUTI.

Pojam uznemirenje javnosti je suviše širok, a osnovi za pritvaranje moraju biti jasno i precizno definisani. Po tom osnovu u višemesečnom pritvoru su bili bivši čelnici "Kolubare" , a i dalje se nalaze osumnjičeni za aferu "Agrobanka", kao i bivši pripadnici Jedinice za specijalne operacije.

SUŠTINA IZMENA ZKP-A JESTE DA ISTRAGA OSTAJE JAVNOTUŽILAČKA, ALI SE UVODI, ODNOSNO VRAĆA ZNAČAJNIJA ULOGA SUDA, I VRAĆA MOGUĆNOST IZJAVLJIVANJA ŽALBE NA REŠENJE (NAREDBU) O SPROVOĐENJU ISTRAGE.

 

Predsednik radne grue Milan Škulić smatra da se taj razlog svodi "de fakto na kaučuk normu" i omogućava da se veoma široko tumači u praksi.

Škulić je kazao da će u ZKP-u ostati svi klasični razlozi za pritvor, kao što su opasnost od bekstva, opasnost od opstrukcije okrivljenog - uticanje na svedoke i uklanjanje dokaza, opasnost da ponovi ili dovrši pokušano krivično delo ili delo kojim preti.

Međutim, kako je naveo, razmišlja se da se i taj preventivni razlog kod opasnosti ponavljanja dela malo bolje definiše. Trebalo bi da se navedu neke tipične okolnosti iz kojih bi proizišla opasnost da se ponovi krivično delo.

Škulić ističe da je radna grupa puno toga uradila na temelju ranije sprovedenih analiza i spornih pitanja koja su isticana u teoriji i praksi, ali da će završna verzija Nacrta izmenjenog ZKP-a "probiti" rok 15. oktobar i sledeće sedmice još jednom proći kroz najvažnije promene.

Ta rešenja su, kako je istakao, u skladu sa Ustavom, koji propisuje da svak ima pravo da traži da sud raspravi o osnovanosti sumnji i optužbi. "Dakle, govori se o raspravi suda, a ne o raspravi pred sudom i to je bio osnov da se naprave te bitne promene u ZKP-u".

Izvor: Tanjug