Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

EVROPSKA KOMISIJA USVOJILA 11. SEPTEMBRA NOVE PROPISE U OBLASTI TELEKOMUNIKACIJA: Od 2014. godine bez dodatnih troškova za roming


Evropska komisija usvojila je 11. septembra nove propise u oblasti telekomunikacija koji zabranjuju naplatu dodatnih troškova za dolazeće mobilne pozive kad se korisnik nalazi u nekoj drugoj članici EU, ali dozvoljava internet provajderima da skuplje naplate uslugu kvalitetnijih konekcija. Korisnici su takođe dobili veća prava kad je reč o raskidanju ugovora i promeni operatera.

Prema ovom predlogu koji treba još da usvoje Evropski parlament i članice, dodatni troškovi za dolazeće pozive kad se putuje u drugu članicu EU biće zabranjeni od 2014. godine.

Pašće i cena za odlazeće pozive kad se zove iz druge zemlje, budući da će klijenti dobiti mogućnost brzog kontakta sa lokalnim provajderom kako bi platili istu cenu minuta kao da su u svojoj zemlji.

"Moramo da isteramo premije na roming sa jedinstvenog tržišta, ne samo da ih smanjimo,", ocenila je evropska komesarka za telekomunikacije Neli Kros (Neelie Kroes).

Veća prava korisnika

Kad je reč o ukidanju troškova rominga od 1. januara 2014. kompanije će imati dva izbora. Ili, da ponude planove telefoniranja koji važe svuda u EU, po ceni koju će odrediti domaća konkurencija. Druga opcija je da dozvole korisniku da uzme operatora zemlje u kojoj boravi, a da pritom ne mora da kupi novu SIM karticu.

Takođe, novi predlog stavlja tačku na dosadašnju politiku kompanija da dodatno naplaćuju uslugu mobilnih i fiksnih poziva upućenih ka inostranstvu. To znači da kompanije neće moći da naplaćuju više za fiksne pozive ka "inostranstvu" i EU nego za pozive unutar zemlje. Za mobilne pozive unutar EU cena ne može biti veća od 0,19 evra po minutu, plus PDV.

Korisnici su takođe dobili pravo na ugovor napisan jednostavnim jezikom sa više informacija, veće pravo na promenu provajdera ili ugovora, pravo na jednogodišnji ugovor ako ne žele duže obavezivanje, pravo da raskinu ugovor ako obećane brzine interneta nisu i dobili, pravo da primaju mejlove na novu internet adresu u slučaju promene provajdera isl.

Kros je rekla da njen predlog - protiv koga su jako lobirale telekomunikacione kompanije i operateri - brani princip otvorenog interneta za sve i naročito zabranjuje "gušenje konekcija" ili čak njeno ograničavanje za klijente koji se ne pretplate na premijum paket usluga.

Novi propisi ne brane operaterijama da imaju prioritetne korisnike ili kompanije koje beleže veći prenos podataka, a daje im se povlašćeni tretman nad korisnika koji imaju uobičajen prenos podataka kao što je privatna pošta.

Ovo je dosad najambiciozniji plan za 26 godina reforme tržišta telekomunikacija. Ceo projekta pod nazivom "Povezivanje kontinenta" pokrenuo je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Inače, sektor telekomunikacija učestvuje sa 9% u digitalnoj ekonomiji Evrope jer svi sektori sve više zavise od internet povezanosti.

Iako su reforme u EU pomogle transformaciju telekomunikacionih usluga, sektor i dalje posluje kao 28 izdvojenih nacionalnih tržišta. Nema apsolutno nijedne telekomunikacione kompanije koja posluje na teritoriji cele EU, a i operateri i korisnici se susreću sa različitim uslugama.

Kako bi se rešili ovi problemi, novi propisi predviđaju jednostavnije uslove poslovanja za operatore tako što će biti potrebna jedna dozvola za rad u EU, umesto 28 za sve članice. Takođe, biće dodatnu usklađen način na koji operatori mogu da rentiraju mrežu drugim kompanijama.

Plan EK garantuje i veću sigurnost za investitore jer će se smanjiti razlike između nacionalnih regulatornih tela.

Izvor: EurActiv, 15.9.2013.