Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

SKUPŠTINA RS: POSLANICI PRETRESAJU AMANDMANE NA PREDLOŽENA ZAKONSKA REŠENJA O RAČUNOVODSTVU - JEDAN OD PREDLOGA DA PRAVNA LICA FINANSIJSKE IZVEŠTAJE DOSTAVLJAJU NBS UMESTO APR


Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o amandmanima na predložena zakonska rešenja o računovodstvu među kojima je i onaj da pravna lica finansijske izveštaje, umesto Agenciji za privredne registre, treba da dostavljaju Narodnoj banci Srbije.

ODBOR SKUPŠTINE SRBIJE ZA FINANSIJE JUTROS JE USVOJIO DVA AMANDMANA NA PREDLOG ZAKONA O RAČUNOVODSTVU KOJIMA SE NARODNOJ BANCI SRBIJE OMOGUĆAVA NEPOSREDAN PRISTUP I PREUZIMANJE FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA I SVIH DRUGIH POTREBNIH PODATAKA OD AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE BEZ NAKNADE.


Amandmanima se u cilju unapređenja obavljanja zakonom utvrđenih funkcija NBS omogućava nesmetani pristup i preuzimanje finansijskih izveštaja, odnosno pristup bazi podataka APR-a, kao i arhivi.

Preduslov za realizaciju predloženog rešenja je uspostavljanje adekvatne tehničko informacione platforme za što efikasniju razmenu podataka između APR-a i NBS, što bi u saradnji dve institucije bilo izvršeno najkasnije do oktobra ove godine, navedeno je u obrazloženju.

Rasprava o amandmanima na predložena rešenja o računovodstvu, ali i reviziji i faktoringu trebalo je da bude održana u četvrtak, ali je zbog neslaganja oko jednog od njih pomerena za danas.

Zbog spornog amandmana na predloženi zakon, koji se odnosi na dostavljanje finansijski izveštaja, u petak, 12. jula, odložena je rasprava u parlamentu, a danas, pre nastavka sednice, skupštinski Odbor za finansije našao je rešenje tako što je predložio dva svoja amandmana, prihvatljiva svim strankama vladajuće koalicije.

Poslanik Arsić je rekao da tim amandmanima nisu data veća ovlašćenja NBS-u, već joj je omogućeno da ima pravovremene informacije.

"Ako je cilj da se pojednostavi život i smanje troškovi poslovanja, nema razloga da Odbor za finansije ne usvoji predlog i da se podaci APR-a besplatno dostave celoj državi i javnim ustanovama", rekao je poslanik Đelić.

Izvor: Tanjug, RTV