Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Tenderi - izvor nepoverenja u javni sistem


U Srbiji se od ukupnog broja ugovora 40 odsto zaključi kada se na javni poziv javi samo ponuđač. Naručioci u velikom broju slučaja imaju slobodu u kreiranju i tumačenju kriterijuma za učešće na tenderima, kojima se eliminišu ili favorizuju određene firme. U Zakonu o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 116/2008 - prim. red.) postoje odredbe koje utiču na proces regularnosti javne nabavke, jer se naručilac ne obavezuje da je prinuđen da poštuje određene odredbe, već to čini po ličnom nahođenu. Pored ovog problema, najveći problem za ponuđače je naplata, koja često kasni više od šest meseci.

Sami troškovi učestvovanja na tenderu su problematični za ponuđače, koji moraju pored neophodne papirologije, svaki put da se prijavljuju, iako su prethodno učestvovali na tenderima, tenderska dokumentacija košta od 15000 do 20000 dinara i ponuđač je u obavezi da pribavi bankarske garancije u vrednosti od 5-10% vrednosti posla čime se dodatno vezuje njegov kapital. U 2011. godini, vrednost tenderskih nabavki iznosila je 3 milijarde evra, a Državna revizorska institucija je otkrila neregularnosti u postupku javne nabavke u vrednosti od 600 miliona evra. Veliki broj neregularnih postupaka, mali broj ponuđača i dugi periodi naplate glavne su karakteristike javnih nabavki u Srbiji, pri čemu se ne pravi analiza adekvatnosti kupovina i usluga, a potom i efekti u narednom periodu. Brojne državne i međunarodne organizacije godinama apeluju da se sistem javnih nabavki dovede u red i iskoreni korupcija, jer ovi procesi predstavljaju zamajac posrtanja Srpske privrede i neracionalno trošenje budžetskih sredstava građana. Veliki zadatak nove vkade biće vraćanje poverenja u sistem javnih nabavki.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 15.7.2012.

<<< Nazad na ostale vesti