Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USKLAĐIVANJE SISTEMA IZVRŠENJA KRIVIČNIH SANKCIJA SA MEĐUNARODNIM STANDARDIMA


Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i državne uprave Milan Stevović istakao je da je resorno ministarstvo u velikoj pravno-regulatornoj ofanzivi, jer su pored Strategije za razvoj sistema izvršenja krivičnih sankcija za period od 2013. do 2020. godine, u pripremi i Zakon o izvršenju krivičnih sankcija i Zakon o probaciji u izvršenju vanzavodskih sankcija i mera.

Stevović je, drugog dana okruglog stola "Odgovor na izazove u sistemu izvršenja krivičnih sankcija" koji se organizuje u hotelu "Zira", rekao da se Strategija za razvoj sistema izvršenja krivičnih sankcija za period od 2013. do 2020. godine, razlikuje od drugih strategija po tome što praktično predstavlja vrstu programa i rada Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u narednih sedam godina.

On je dodao da je jedna od značajnih novina u Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija uvođenje sudije za izvršenje, kao potpuno novog instituta u pravosudnom sistemu, kojim će se obezbediti sadržajnije i aktivnije učešće suda u procesu izvršenja krivičnih sankcija i praćenju primene mere pritvora.

Ovim zakonom uspostavlja se sveobuhvatni pravni okvir za izvršenje alternativnih mera i sankcija, počev od predkrivičnog postupka, pa sve do uslovnog otpusta, kao i način i oblici institucionalne podrške i prihvata otpuštenih osuđenih u društvenoj zajednici (post-penalni prihvat), naveo je Stevović.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i državne uprave se na kraju svog izlaganja zahvalio na podršci i pomoći dugogodišnjem strateškom partneru Misiji OEBS-a u Srbiji i izrazio nadu da će se ta saradnja nastaviti i u primeni ovih zakonskih regulativa.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i državne uprave i Misija OEBS-a u Srbiji organizovali su dvodnevni okrugli sto u cilju razmene mišljenja stručne javnosti u vezi sa izazovima koji postoje u sistemu izvršenja krivičnih sankcija.

Novom strategijom definisani su prioritetni pravci daljeg razvoja sistema izvršenja i postavljeni su pravni temelji za razvoj i dalje usklađivanje sistema izvršenja krivičnih sankcija sa međunarodnim standardima.

Drugog dana okruglog stola fokus je bio na predstavljanju potpuno novog Zakona o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 15.5.2013.