Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

EVROPSKA KOMISIJA DOBILA MANDAT DA PREGOVARA SA ŠVAJCARSKOM O AUTOMATSKOJ RAZMENI BANKARSKIH PODATAKA U CILJU BORBE PROTIV UTAJE POREZA


Ministri finansija Evropske unije složili su se da dopune zajednički budžet za 2013. sa 7,3 milijardi evra.

Ministri su postigli politički dogovor o dopuni budžeta, kome će biti dodata prva tranša od ukupno planiranih 11,2 milijarde evra za pokrivanje nedostataka u budžetu.

Taj novac biće upotrebljen za podršku ekonomskom rastu, otvaranje novih radnih mesta i borbu sa nezaposlenošću, pogotovo među mladima, naveli su ministri, insistirajući da će predlog dopunskog budžeta biti formalno usvojen tek kasnije, paralelno sa zaključivanjem razgovora sa Evropskim parlamentom o višegodišnjem finansijskom okviru EU za period od 2014. do 2020.

Budžet Unije za 2013. zasnovan je na planiranoj potrošnji do 143 milijarde evra, ali će članice u zajedničku kasu uplatiti 132 milijarde, što je za oko pet milijardi manje od sume koju je Evropska komisija prvobitno predlagala.

Ministri finansija Evropske unije odlučili su da povere Evropskoj Komisiji mandat da pregovara sa Švajcarskom o automatskoj razmeni bankarskih podataka u cilju borbe protiv utaje poreza.

Kako prenose švajcarski elektronski mediji oslanjajući se neimenovani izvor blizak Evropskoj komisiji, takva odluka je jednoglasno doneta. Luksemburg je zatražio da automatska razmena informacija bude deo mandata Evropske komisije i da ta odluka stupi na snagu od 2015.

Austrija je podržala predlog Luksemburga.

Švajcarska je nedavno saopštila da nema ništa protiv razgovara o proširenju manevarskog prostora u pogledu primene aktuelnog sporazuma sa EU. Federalni savet Švajcarske s druge strane zahteva da automatska razmena podataka postane međunarodni standard.

Izvor: Tanjug