Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

IZAŠLA KNJIGA POJMOVNIK OSIGURANJA NAMENJENA OSIGURAVAJUĆOJ DELATNOSTI


Šta označavaju pojmovi kao što su "solvency margin” ili ”securitization” više neće biti napoznanica pošto je nedavno izašla knjiga Pojmovnik osiguranja.

U ovoj knjizi koju je napisao naš uvaženi stručnjak iz oblasti osiguranja, profesor dr Nebojša Žarković na 830 strana dato je 3.014 odrednice. Svaka od njih je prevedena na engleski i nemački a dato je i njeno objašnjenje.

"Treba napomenuti da su u ovom delu zastupljeni kako izrazi koji se desetinama, pa i stotinama godina koriste u osiguravajućoj delatnosti, tako i noviji pojmovi, koji su nastali ili su se počeli šire primenjivati na osiguravajućem tržištu u Srbiji i inostranstvu od kraja dvadesetog veka naovamo", kaže Žarković za B92.

Zainteresovani tako u knjizi mogu saznati kako se na srpski i nemački prevode engleske reči sa kojima se često srećemo u savremenoj osiguravajućoj praksi, kao što su ”solvency margin” ili ”securitization”, šta obuhvata osiguranje od više novorođenčadi, šta znači izraz „uslovljena glavnica” i tako dalje.

Na sadržinu ovog svojevrsnog rečnika takođe su značajno uticale izmene u srpskom zakonodavstvu osiguranja tokom poslednjih desetak godina. Za to vreme su naime doneti Zakon o osiguranju, Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, Zakon o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima i brojni prateći spisi – odluke, pravilnici, uputstva i uredbe. Nesporan je i sve veći uticaj društava u stranom vlasništvu na zbivanja na domaćem tržištu osiguranja, pa, samim tim, i na jezik ove delatnosti.

"Pojmovnik osiguranja” je prevashodno namenjen svima koji duže ili kraće vreme rade u osiguravajućoj delatnosti.

Smatramo da će im on, polazeći od širokog obuhvata i lako razumljivih objašnjenja brojnih izraza, postati nezaobilazno štivo. Ova knjiga će svakako biti dragocena i delatnostima koje su povezane sa osiguranjem, zatim studentima, prevodiocima i drugim stručnjacima upućenim na ovu oblast.

Izvor: B92