Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraU SPECIJALNOM SUDU VODI SE 70 POSTUPAKA, NAJVIŠE ZBOG PRIVREDNOG KRIMINALA


PRED sudskim većima Posebnog odeljenja beogradskog Višeg suda trenutno se vodi 70 postupaka protiv pripadnika dvadesetak kriminalnih grupa, ali i onih koji odgovaraju za privredni kriminal. Od krivičnih dela najzastupljenija su ona koja se odnose na zloupotrebu službenog položaja, a za njima slede trgovina ljudima i narkoticima, za razliku od prethodnih godina, kada je situacija bila obrnuta. Trenutno se najmanje postupaka vodi zbog krivičnog dela ubistva, jer je većina suđenja završena.

Interesantna je činjenica da prvo suđenje koje je započelo pred Specijalnim sudom, a tiče se ubistva policijskog generala Boška Buhe, ni posle devet godina nije pravosnažno okončano. Ovaj slučaj je na “čekanju”, jer “glavni akteri” nisu dostupni pravosudnim organima.

 DO jeseni bi trebalo da počne suđenje optuženima za malverzacije prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa.

Optužnica je podignuta protiv Svetlane Vukajlović, nekadašnje direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, Smiljke Mileusnić Adžić, bivše direktorke “Jugohemije”, Vladimira Gravara, direktora kompanije “Jugohemija farmacija”, i Ljubomira Pavićevića, direktora preduzeća “Detap”. Na teret im se stavlja da su 2009. godine zloupotrebili svoje položaje nelegalnom nabavkom vakcina, čime su oštetili državni budžet za oko 1,25 miliona evra.

“Rekorder” u trajanju suđenja je i postupak protiv 36 optuženih za malverzacije prilikom stečaja mnogobrojnih srpskih preduzeća.

Glavni pretres započeo je krajem januara 2007. godine, da bi početkom 2010. formalno počeo iznova zbog promene u sastavu sudskog veća posle opšteg izbora sudija. Na njegovu dužinu uticala je i nedavna izmena Zakonika o krivičnom postupku. Ovo suđenje je trenutno u fazi izvođenja dokaza koje je predložilo Tužilaštvo. Inače, optuženima se na teret stavlja 105 krivičnih dela primanja mita, zloupotreba i sudijskog kršenja zakona. Navodna šteta koju su optuženi, nekadašnje sudije, advokati i direktori napravili državi iznosi oko 50 miliona evra.

I suđenje optuženima zbog zloupotreba službenog položaja, pranja novca i utaje poreza na štetu JKP “Gradska čistoća”, koje je započelo 2008. godine, i dalje traje.

Kao organizatori grupe koja broji 34 osobe označeni su direktor “Gradske čistoće”, i suvlasnik nekadašnje diskoteke “Madona” u Požarevcu i direktor još tri preduzeća.

Kad su u pitanju postupci u vezi s privrednim kriminalom, jedan od interesantnijih je onaj koji se vodi protiv nekadašnjeg gradonačelnika Zrenjanina. On se od ostalih, između ostalog, izdvaja kako po broju optuženih, tako i po količini dokumentacije. Optuženima kojih je 21 na listi, na teret se stavljaju zloupotrebe prilikom dodeljivanja gradskog građevinskog zemljišta u Zrenjaninu, “teške” više od sto miliona dinara. Spisi u ovom slučaju smešteni su u 150 registratora.

Sudski postupak očekuje bivšeg generalnog direktora Rudarskog basena “Kolubara”, i još 27 okrivljenih, zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili to preduzeće za 938 miliona dinara, odnosno oko 8,4 miliona evra. Oni se terete da su krivično delo izvršili u vezi sa zakupom mehanizacije od više privatnih preduzeća od juna 2006. do decembra 2007. godine. Optužnica je podignuta protiv 12 rukovodilaca “Kolubare” i njenih zavisnih preduzeća, kao i 16 odgovornih lica privatnih preduzeća i radnji.

Pred sudom se našao i nekadašnji prvi čovek JKP “Železnice Srbije”. Njemu i trojici saradnika sudi se zbog optužbi da su oštetili preduzeće za više od milion evra.

S druge strane nedavno se našao još jedan sudija. Protiv člana Visokog saveta sudstva, pre jednog meseca počeo je glavni pretres zbog optužbi da je zloupotrebio službeni položaj i s petoricom saradnika pribavio protivpravnu korist od 20 miliona dinara dok je bio na čelu Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici. U pritvoru je proveo pet i po meseci, a pušten je pošto je sud prihvatio jemstvo. Kao zalog, stavljene su hipoteke na nekoliko nekretnina, vrednosti oko 80.000 evra.

Posle skoro godine provedene u pritvoru Centralnog zatvora, sredinom prošlog meseca odbrana sa slobode omogućena je vlasniku “Nibens grupe”, ali uz nošenje elektronske narukvice. Protiv njega i još šestoro optuženih u februaru je započelo suđenje, pošto ih Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da su od aprila 2007. do kraja decembra 2010. godine, kao odgovorna lica u privrednim društvima Fabrika maziva “Fam”, “Šer korporacija”, “Nibens korporacija” i preduzećima za puteve u okviru “Nibens grupe”, zloupotrebili službeni položaj u cilju pribavljanja imovinske koristi  od 18 miliona evra, a da je istovremeno “Fam” oštećen za oko 35 miliona evra.

N. BIJELIĆ, VECERNJE NOVOSTI

<<< Nazad na ostale vesti