Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraPODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NOVINARKE ZBOG HAKOVANJA TELEFONA


Bivša urednica britanskog tabloida "Njuz ov d vorld"Rebeka Bruks, njen suprug Čarli i još četvoro ljudi optuženi su danas za pokušaj prikrivanja dokaza u vezi sa aferom novinarskog hakovanja telefona, saopštili su danas tužioci a prenose svetski mediji.

Kako piše agencija Asošijeted pres (AP), ovo su prve optužnice koje su podignute u sklopu nove istrage o hakovanju govorne pošte javnih ličnosti, kriminalne prakse iza koje su stajali novinari ugašenog tabloida, u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Mardoka.

Nova istraga je otvorena u januaru 2011. godine, a u prethodnoj iz 2007. godine, dva čoveka su otišla u zatvor zbog hakovanja mobilnih telefona britanske kraljevske porodice.

Rebeka Bruks (43), koja je uhapšena u martu prošle godine i u julu dala ostavku na mesto šefa Mardokove kompanije Njuz internešnal, suočava se sa tri optužnice koje je terete za ometanje pravde - što joj, po britanskom zakonu, može doneti kaznu doživotnog zatvora.

Sa sličnim optužbama suočavaju se Čarli Bruks, lična asistentkinja njegove supruge Čeril Karter, njen šofer Pol Edvards, bivši šef odseka bezbednosti Njuz internešnala Mark Hana i pripadnik obezbeđenja Deril Džorsling.

Njima se stavlja na teret udruživanje radi "skrivanja materijala" od policije u periodu od 6. do 19. jula prošle godine. Pod sumnjom je još jedna osoba, ali ona neće biti optužena, javlja britanski Bi-Bi-Si.

Bruksova i Karterova se takođe terete za uklanjanje sedam kutija sa dokaznim materijalom iz arhive Njuz internešnala, a treća optužnica, kojom Karterova nije obuhvaćena ali jeste ostalih pet osoba odnosi se na skrivanje dokumenata, kompjutera i druge elektronske opreme od policije.

Hapšenja su, kako navode tužioci, ne samo u vezi sa policijskom istragom o skandalu sa hakovanjem telefona - koji je uzdrmao britansku javnost - već i u vezi sa podmićivanjem zvaničnika javne uprave, a u vezi sa Mardokovim tabloidima Njuz ov d vorld i San.

 Sva dela su počinjena sredinom jula, kada je Mardok ugasio Njuz ov d vorld, koji je izlazio 168 godina. Do toga je došlo pošto je javnost izrazila zgražavanje nad činjenicom da su novinari tabloida pored ostalog hakovali mobilni telefon jedne otete devojčiče, koja je potom nađena mrtva.

Mardok je gašenje tabloida oglasio 7. jula, a dokazi su prikrivani u periodu od 6. do 19. jula.

Bračni par Bruks oglasio se zajedničkim saopštenjem u kojem je navode iz optužnice odbacio kao nepravedne.

Trenutno se ne zna kada će početi sudska saslušanja.

Blic, Beta

<<< Nazad na ostale vesti