Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

INVESTICIJE: EKSIM BANKA ULAŽE 300 MILIONA DOLARA U SRBIJU, "SVAROVSKI” U JUNU POČINJE IZGRADNJU FABRIKE U SUBOTICI, ITALIJANSKA KOMPANIJA "FULGAR IST" POČELA DA GRADI NOVE PROIZVODNE HALE U ZRENJANINU


Turska Eksim banka planira da 2013. u infrastrukturne i druge projekte u Srbiji plasira 300 miliona dolara, saopštio je kabinet ministra bez portfelja u Vladi Srbije Sulejmana Ugljanina.

Kako je saopšteno, Uljanin je u Beogradu sa predstavnicima te banke razgovarao o kreditu za rehabilitaciju i izgradnju državnih puteva u regionu Sandžaka u Srbiji, a razgovoru je prisustvovao i ambasador Turske u Srbiji Mehmed Kemal Bozaj.

Precizira se da je Ugljanin je sa predstavnicima turske Eksim banke započeo razgovore o 40 miliona dolara kredita za rehabilitaciju i izgradnju dve saobraćajnice u Sandžaku, od Novog Pazara do Aljinovića i rekonstrukciju državnog puta od Pazarišta do Tutina.

"Rehabilitacija i izgradnja te dve saobraćajnice, s obzirom na direktnu vezu sa Koridorom 11, od vitalnog je značaja za ukupan ekonomski i socijalni razvoj ovog regiona, a time i cele zemlje", ističe se u saopštenju sa sastanka Ugljanina i delegacije turske Eksim banke.

Najavljeno je da će razgovori o otvaranju kreditne linije biti nastavljeni u februaru u Ankari u vreme održavanja zasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske.

Ugljanin je pozdravio dolazak Eksim banke u Srbiju i pozvao ih da učestvuju u kreditiranju dela Koridora 11, od Požege do Boljara, a druge turske privredne subjekte da ulažu u Srbiju.

Današnji sastanak je nastavak inicijalnih razgovora održanih juče, 14. januara, a realizacija dela ovog projekta, put Novi Pazar - Aljinovići, mogao bi da počne u prvoj polovini ove godine, navodi se u saopštenju.

Nakon razgovora sa izvršnim potpredsednikom kompanije, Karlom Vagnerom i direktorom za strateški razvoj za globalne operacije Volfgangom Viflerom u Beču, on je objasnio da su mu sagovornici nagovestili da će izgradnja fabrike biti započeta u junu i da će građevinski radovi, kao i unošenje opreme. biti završeno do drugog kvartala 2014.

"U toku narednih godinu dana će biti izgrađena nova fabrika, koja će zaposliti 550 radnika. Ona će biti na 15.000 kvadratnih metara", rekao je Dinkić dopisniku Tanjuga u Beču.

Srpski ministar je kazao da je jako lepa stvar da jedna tako renomirana kompanija dolazi da investira u Suboticu.

"Sagovornici su mi rekli da će ovo biti samo prva faza I, ako projekat bude uspešan, odnosno i proizvodi budu imali dalje dobru prođu na tržištu, da su spremni da 2015. krenu u dalju fazu", naglasio je on.

Srbija treba da primeni sve moguće fleksibilne modele za pokretanje privrednog rasta jer dosadašnji, koji su važili za prethodnu deceniju, ne mogu više da se primene pa "sada tragamo za novim modelom, a to je potpuna fleksibilnost", rekao je Dinkić novinarima nakon učešća u prvom panelu konferencije "Juromani" u Beču.

"Ne želimo da zavisimo samo od jedne strane. Iako nam je primarno tržište EU, mi smo svesni da će nam u narednom periodu ključne investicije doći sa istoka, s obzirom da je Evropa u krizi i nema dovoljno kapitala ni unutar same evrozone. Zato smo mi i dalje orijentisani na izvoz na evropska tržišta, ali pokušavamo da privučemo kapital iz Rusije, Kine, Ujedinjenih arapskih Emirata i Turske. To su sve zemlje koje su u mnogo većem usponu nego što je evrozona", objasnio je Dinkić.

Prema njegovim rečima, Evropa pokušava da nađe sopstvena rešenja, jer i dalje ne funkcioniše jedinstvena bankarska unija, jedinstveni fiskalni sistem i dok se s tim problemima ne izbore "oni neće voditi mnogo računa o nama koji nismo članice, iako smo kandidati".

"Ako njihove banke iznose kapital iz naše i drugih zemalja, onda moramo da dovedemo banke koje hoće da investiraju u Srbiju. To su dve najveće banke iz Rusije Sberbanka i VTB i prva banka iz Persijskog zaliva 'Rojal benk of Gulf', koja će otvoriti svoju filijalu u Beogradu i investirati", najavio je Dinkić.

On je podvukao da Srbija mora da diversifikuje investicije, da pokuša da dobije novac od onih koji ga imaju i žele da ga ulažu u našu ekonomiju.

Dinkić je dodao da je aktuelna svetska ekonomska kriza nezapamćena i verovatno nijedna zemlja ne može pojedinačno da je reši, nego su potrebna globalne solucije.

Međutim, to nije nimalo lako, dodao je on, ukazujući da se rešenja nalaze u većim investicijama "a ako se više investira tu moraju banke da budu više aktivne, a one imaju i nenaplativa potraživanja iz prethodnog perioda".

"Ako bi država preuzela njihova nenaplativa potraživanja to povećava javni dug, a sve su države prezadužene. Radi se o jednom začaranom krugu gde će suštinski monetarne vlasti u najvećim silama kao što su Evropska centralna banka i Federalne rezerve morati da nađu ključ i rešenje kako da se istovremeno podstakne rast i da se otpiše deo dugova. Mislim da će to na kraju biti rešenje, kako bi uopšte mogla da se zahukta ponovo privredna mašina", zaključio je Dinkić.

"Fulgar ist" proizvodi sintetičkih prediva, a posle izgradnje novih pogona proizvodni kapaciteti te fabrike će biti uvećani za 40 odsto.

"U fabrici će, pored 115 već zaposlenih, posao dobiti još 100 novih radnika. Dolazak i proširenje kapaciteta jednog investitora povlači dolazak drugih kompanija i očekujem da će nam 2013. godina u tom smislu biti uspešna", rekao je Janjić agenciji Beta.

Nova proizvodna hala "Fulgar ista" gradi se uz postojeću, podignutu 2008. godine u industrijskoj zoni "Bagljaš - Elemir". Izvođač radova je građevinsko preduzeće "Letač" iz Novog Sada.

Na 9.000 kvadratnih metara novog pogona premestiće se deo postojeće opreme i magacinski prostor, čime će se u postojećoj hali dobiti prostor za instaliranje novih linija za predanje i namotavanje.

Rok za završetak građevinskih radova na novoj hali je oko pet meseci.

Izvor: Tanjug, RTV, Beta