Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

NEUSKLAĐENOST PROPISA


Već dva meseca stanovi koji su legalno sazidani, ali nisu uknjiženi u katastar, ne mogu da se kupe ni prodaju, i na tržištu nekretnina zbog ovakve sitaucije vlada svojevrsni haos.

Sudovi ne žele da overe takve ugovore, već traže od vlasnika stanova koji ga prodaju posebnu potvrdu da nekretnina ne podleže ZAKONU O POSEBNIM USLOVIMA ZA UPIS PRAVA SVOJINE NA OBJEKTIMA IZGRAĐENIM BEZ GRAĐEVINSKE DOZVOLE ("Sl. glasnik RS", br. 25/2013)

Overa ugovora je moguća još i uz pismenu saglasnost predsednika suda, gde se kupoprodaja zaključuje. Prema rečima onih koji se bave kupoprodajom stanova, to je stvorilo potpunu pometnju i još više spustilo ionako veoma slabu delatnost kupoprodaje nekretnina.

Problem je u tome što po propisima o katastarskoj legalizaciji svi objekti moraju da se upišu u knjige, a potom i da se plati naknada za gradsko zemljište.

Sudovi se pozivaju na probleme u neusklađenost zakonskih propisa, pa ne overavaju ugovore, zaposleni koji rade u službama katastra ne znaju kako da pomognu građanima, koji na kraju najviše ispaštaju, jer ne mogu da prodaju ili kupe nepokretnost.

Kaća Lazarević, direktor agencije za promet nekretninama “Alka”, navodi da je takva situacija aktuelna već dva meseca, kao i da nadležni iz Ministarstarstva građevine moraju što pre da razjasne celu situaciju kako se ne bi ovaj haos nastavio.

- Od pre dva meseca je tržište nekretnina u haosu, jer na šalterima sudova vlasnike nekretnina vraćaju u službe opštine po potvrde, a zaposleni u katastru nemaju pojma kakvu potvrdu treba da izdaju. Zašto bi neko tražio potvrdu o stanu koji je izgrađen pre pola veka? Pored toga, to predstavlja neviđeno maltretiranje klijenata, svi čekaju razjašnjenje čitave situacije od nadležnih u ministarstvu – ističe Kaća Lazarević.

Ona navodi da je ideja o tome da se uredi tržište nekretnina veoma dobra u načelu, ali da je katastrofalno sprovedena u delo.

- Stvoreni su veliki redovi u sudovima, svi su zbunjeni, mi ne možemo da radimo, i veliki broj klijenata ne može da kupi ili proda kuću ili stan. Zahtevamo od nadležnih službi u Ministarstvu i sudstvu da regulišu i pojasne celu situaciju, kako bi se ovaj haos zaustavio – napominje Lazarevićeva.

Inače, još veći problem predstavlja odredba da svaka lokalna samouprava određuje visinu naknada, a to one još nisu odredile, tako da i da hoće vlasnici stanova, oni ne mogu da dobiju te potvrde.

Izvor: Vesti.rs, Telegraf.rs