Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAJEDNIČKA ŽALBA SRBIJE I SLOVENIJE NA PRESUDU EVROPSKOG SUDA O STAROJ DEVIZNOJ ŠTEDNJI


Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da je postignut dogovor o tome da Srbija i Slovenija pripreme zajednički nastup po pitanju presude Evropskog suda u Strazburu koja se odnosi na staru deviznu štednju.

Dinkić, koji boravi u poseti Sloveniji, naveo je u izjavi za agenciju Tanjug da su premijeri Srbije i Slovenije Ivica Dačić i Janez Janša postigli dogovor o koordiniranoj žalbi, odnosno odgovoru na presudu Evropskog suda u Strazburu u vezi sa starom deviznom štednjom jer je u procesu sukcesije utvrđen teritorijalni princip za isplatu štednje.

Ministar je istakao da imovina srpskih banaka u bivšim jugoslovenskim republikama nikad nije vraćena, zbog čega Srbija smatra da je presuda Evropskog suda neopravdana.

Prema njegovim rečima, vlade Srbije i Slovenije će, u saradnji sa Ministarstvom finansija i privrede Vlade Srbije, sastaviti jak pravni tim i eksperti iz Srbije udružiće se sa kolegama iz Slovenije i koordiniranim odgovorom pokušati pravnim sredstvima da ospore presudu.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 14.11.2012.