Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

PREDLOG DA SE POSLANICIMA U SKUPŠTINI RS UVEDE OSMOČASOVNO RADNO VREME


Stalno zaposleni poslanici u Skupštini Srbije uskoro bi mogli da u parlamentu provode najmanje osam sati dnevno. Kako saznaje “Blic”, razrađuje se inicijativa o uvođenju radnog vremena parlamentarcima, koji su poslednjih godina više zaobilazili skupštinsku salu nego što su je posećivali.

Poluprazne skupštinske klupe mogle bi da postanu prošlost, a svakog radnog dana u zgradi Narodne skupštine bilo bi prisutno najmanje 179 parlamentaraca koliko ih ima stalno zaposlenje. Mišljenja poslanika o ideji koja bi uskoro mogla da se nađe pred njima su podeljena - ili je podržavaju ili je smatraju totalnim promašajem.  

Na pitanje da li negde postoji sistem u kojem je poslanicima određeno radno vreme, Đorđe Vuković iz Cesida kaže da za tako nešto još nije čuo.
- Ne može poslanik da bude na normi, jer bi on trebalo da se bavi i intelektualnim radom i zakonima, pa i van skupštinske sale. Drugi je problem što poslanici tu mogućnost zloupotrebljavaju - navodi Vuković

Zoran Babić, predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, kaže za “Blic” da ova inicijativa još nije stigla do njega, ali da njeno usvajanje podržava. 

- U parlamentu nekad provodim i više od osam sati dnevno. Mislim da je u državi situacija takva da bismo i mi poslanici svakodnevnim radom u Skupštini morali da preuzmemo punu odgovornost - navodi Babić, koji je inače član vladajuće SNS. 

U DSS navode da inicijativu o uvođenju radnog vremena parlamentarcima treba podržati. Dejan Mihajlov, koji je i član Administrativnog odbora, kaže za “Blic” da bismo na taj način imali kvalitetniju raspravu u Skupštini. 

- Ukoliko bi svakodnevno dolazili na posao, poslanici bi konačno imali vremena da se upoznaju sa dnevnim redom skupštinskih zasedanja - smatra Mihajlov. 

Svi ostali sagovornici “Blica”, međutim, ovu ideju smatraju neozbiljnom. Đorđe Milićević iz SPS kaže da poslanici treba da rade onoliko koliko je potrebno da bi se ostvarili proklamovani ciljevi Vlade i vladajuće koalicije. 

- Ima dana kada smo u parlamentu ostajali duže od osam sati, a bilo je i onih kada smo za nekoliko časova završavali sav posao - navodi Milićević.  

Njegov kolega  Vladimir Ilić, smatra da ova inicijativa nije dobra, jer su poslanici nekad primorani da svoj posao obavljaju i van zgrade Narodne skupštine, dok Dragoljub Mićunović, kaže da je uvođenje radnog vremena za poslanike smešno.  

Izvor: Nataša Latković, Blic