Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraVLADA RS PRVO KRENULA SA PLANOM ZA UKIDANJE 30 AGENCIJA, ZATIM 22 I NA KRAJU PRVIH SEDAM, KOJE JOŠ NISU UGAŠENE, IZJAVIO PROFESOR EKONOMSKOG FAKULTETA


Veliki broj državnih agencija, prema nekim podacima, kontroliše skoro tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i država bi trebalo da nastavi započeti posao na njihovom ukidanju, izjavio je profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Slobodan Aćimović.

Profesor Aćimović je za Tanjug ocenio da je nova Vlada dobro počela proces "deagencifikacije" Srbije, pošto im je "mudro zadala udarac" ograničavanjem maksimalnih plata u javnom sektoru i oduzimanjem kreiranja sopstvenih prihoda kroz određene takse i druge prihode.

Aćimović je ukazao da je veoma teško boriti se sa birokratijom i podsetio da je Vlada prvo krenula sa planom za ukidanje 30 agencija, zatim 22 i na kraju prvih sedam, koje još nisu ugašene.

Agencije su, kako je rekao Aćimović, prilično dobro uhodane u sistemu i imaju na hiljade argumenata pred vladom zašto ih ne treba zatvoriti.

Profesor je kazao da je dobar potez bio ograničavanje plata u javnim preduzećima, jer će to demotivisati ljude na visokim pozicijama u tom om sektoru, dok će oduzimanjem kreiranja sopstvenih prihoda, sredstva biti direktno preusmerena u budžet.

Po Aćimoviću, gotovo je nemoguće utvrditi tačan broj državnih agencija u koje se ubrajaju mnoga tela sa raznim imenima - da li ih ima 120, 130 ili čak 200, što zavisi od kriterijuma koji se primenjuju.

Ukidanje agencija, kako je rekao ovaj stručnjak, nije samo stvar ušteda, već i "principijelno političko pitanje da li su nam nezavisna javna tela uopšte potrebne u tolikom broju".

Broj tih tela je u Srbiji povećavan u prethodnih sedam-osam godina na osnovu Zakona o javnim agencijama, koji kaže da "neko javno telo može da bude osnovano ukoliko se bavi specijalizovanim uslugama koje ne mogu da se rade u klasičnoj državnoj upravi".

Takva formulacija je prema Aćimoviću, "kao i sve ostalo u Srbiji, labavo tretirana".

Aćimović je izneo da nadležnosti agencija češto preklapaju međusobno, ali i sa klasičnim državnim organima.

Profesor je naveo da je u prethodnom periodu EU preporučivala osnivanje nekih tela, što se kod nas bukvalno shvatalo i odmah otvaralo bez opravdane svrhe.

Takođe, mnoga tela su osnivana kako bi se namirili uski stranački interesi i zaposili "svoji ljudi", dodao je Aćimović.

Izvor: Tanjug