Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PEJPAL ZAINTERESOVAN DA BRZO PUSTI I OPCIJU ZA PRIJEM NOVCA ZA GRAĐANE SRBIJE


Najveći onlajn servis za slanje novca i plaćanje preko Interneta - Pejpal (Pay Pal), zainteresovan je da brzo pusti i opciju za prijem novca za građane Srbije, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević.

"Pejpal je od aprila pustio "send" (za slanje) opciju našim građanima. Tokom maja, naša delegacija je bila u poseti SAD i nakon toga smo imali razgovore sa predstavnicima Pejpala koji su veoma raspoloženi da našim građanima puste i "risiv" (receive) opciju, ali za to moraju da razjasne neke nedoumice koje imaju oko našeg regulatornog okvira", rekao je Lazarević Tanjugu.

Ministarstvo trgovine i telekominikacija obavlja konsultacije sa nadležnim institucijama u cilju rešavanja tih nedoumica, kako bi građani Srbije mogli i da dobijaju novac preko ovog onlajn servisa.

"Inače, karakteristika kompanije Pejpal jeste da kada dolazi u neku zemlju prvo pusti "send" opciju, a onda nakon nekog perioda i "risiv" opciju", dodao je Lazarević.

On je u kompaniji VIP mobile, gde je posetio studente na usavršavanju, rekao da je Srbija na 38. metu na svetskom nivou po pristupu mobilnom širokopojasnom internetu.

Širokopojasni Internet je internet velikih brzina i velikog protoka. Srbija, kaže on, je u tom domenu veoma dobro kotirana, međutim, mora još mnogo toga da se uradi da bi se dostigli neki standardi EU, rekao je Lazarević.

"Tu je ključna stvar prodaja digitalne dividende, koja će se osloboditi nakon završetka procesa digitalizacije, jer će se tako omogućiti telekom-operatorima da primene neke nove tehnologije, koje će im olakšati da razvijaju širokopojasni Internet, a pre svega da pokriju ruralna područja koja nisu pokrivena, ali i da ponude korisnicima internet većeg protoka i većih brzina", naveo je Lazarević.

Razvoj Interneta ima veliki uticaj na razvoj privrede, jer 10 odsto kada se poveća broj korisnika Interneta, kako je naveo bruto domaći proizvod poraste za 1,38 odsto.

On je kazao da ceo telekomunikacioni sektor ima veliki uticaj na privredu, s obizorom da učestvuje sa pet do šest odsto u bruto domaćeg proizvoda.

Razvoj širkopojasnog interneta značiće bolju uslugu za građane, uvođenje elektronske uprave i elektronskog poslovanja.

Izvor: Tanjug, 14.8.2013.